Απουσία ψάλτου...βηξ
Ελευθερία επιλογής, αίσθησης και συμπεριφοράς, αποφασίζοντας «ανθυγιεινά», κόντρα στις απαγορεύσεις των «ειδικών», των προκαταλήψεων και των συμβάσεων...
Λίγα λόγια για εμένα
Μετά την κουρασμένη βιασύνη των τελευταίων τρένων, τίποτα δεν κινείται. Μένει μόνο το πρόσωπό σου στο Noo Awlins κι ’ναι δύσκολο με τόση μοναξιά να κλείσεις τα μάτια χωρίς ν' αμφιβάλλεις ότι υπάρχεις. Παράλογη αυτή η γλώσσα της φωτιάς που σκίζει τον ορίζοντα κι επεκτείνεται αδάμαστη στις καρδιές. Πολύμορφη και πληγή που εκρήγνυται και φαίνεται το βεβιασμένο χαμόγελο μιας θρυμματισμένης μάσκας. Μόνη η πόλη μεταμφιέζεται σ’ ανατριχίλα, τα μάτια της σε σημαδεύουν ίσια και τυφλά... όπως ένα αποτύπωμα δοντιών που ξεχνιέται στους ώμους. Μετά το αλκοόλ είναι το αίμα που γυμνώνει τα χείλη, γιατί έρχεται η νύχτα. Γιατί φτάνει ο θάνατος σ' ένα λυγισμένο μπράτσο... για να σ' αφήσει μόνο σου με τα χρόνια σου... ...Θλιμμένο απ' τα λιόδεντρα, καθώς το French Quarter μισοκλείνει τα παράθυρά του, κι ο χρόνος ένα αεράκι, που κανείς πια δεν θυμάται.
(διαβάστε περισσότερα)
***********
Σύνδεσμοι


Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών στα χρηματιστήρια...
3623 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010
13:43

 

  
 
...εμπορευμάτων και σύμφωνα με εκτιμήσεις που κυκλοφορούν αυτή την ώρα στα μεγάλα διεθνή dealing rooms και σε κύκλους του χώρου των commodities, μπορεί (αν κάτι δεν πάει καλά) να τινάξει στον αέρα ακόμα και το ισχυρότερο ταμπλό του κόσμου, αυτό του COMEX. Μπορεί δε, να μην είναι η πρώτη φορά που ακούγονται φωνές για "φούσκα" στην παγκόσμια αγορα αγαθών, όμως πλέον τα δεδομένα γίνονται συγκεκριμένα, ενώ το όνομα που εμπλέκεται είναι ενός εκ των κορυφαίων αμερικανικών επενδυτικών οίκων, της JP Morgan.
 

Η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έχει δημιουργήσει από το καλοκαίρι και μετά, μια γιγάντια short θέση στο ασήμι που ανέρχεται σε 3.300 εκατομμύρια ουγκιές, όπως τουλάχιστον αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της "Guardian" με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου. Κάτι που σημαίνει πως το "σπίτι" όχι μόνο δεν μπορεί να βρει το ανάλογο μέταλλο σε φυσική μορφή, στην περίπτωση που αναγκαστεί να προχωρήσει στην λεγόμενη "φυσική παράδοση", αλλά και στην περίπτωση που θα πρέπει να προχωρήσει σε κάλυψη της ανοιχτής θέσης (short covering), τότε μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει την τιμή μέσα σε λίγες συνεδριάσεις.
 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ουκ ολίγα σχόλια αναλυτών και traders των εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, αυτή η μαζική αρνητική θέση της JPM είναι έτοιμη να εκραγεί στο πρόσωπό της και προσθέτουν πως οι επικεφαλής του COMEX δεν πρέπει να κοιμούνται ήσυχα τα βράδια, γνωρίζοντας πως η ποσότητα που εικονικά έχει πουλήσει η JP Morgan πολύ απλά δεν υπάρχει στα θησαυροφυλάκια.

 

 

Συν του ότι σήμερα η τιμή το αργύρου έχει βρεθεί κοντά στα 30 δολάρια η ουγκιά και έχει πραγματοποιήσει ανοδική κίνηση της τάξεως του 50% στους τελευταίους μήνες, εξέλιξη που θεωρητικά μεταφράζεται σε τεραστίου μεγέθους λογιστικές ζημιές για την JP Morgan.Ενδιαφέρον όμως έχει να δουμε και το γιατί, ένας κατά κοινή ομολογία κορυφαίος όσο και έμπειρος επενδυτικός οίκος, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την παγκόσμια αγορα. Σύμφωνα με επαγγελματίες του COMEX η JP Morgan έχει εντάξει το short ποντάρισμα στο ασήμι σε ένα ευρύτερο επενδυτικό μοντέλο που συμπεριλαμβάνει νομίσματα και κυρίως βέβαια δολάρια.

 

Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, ο οίκος σορτάρει ασήμι, προκειμένου να κάνει hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) σε θέσεις που διατηρεί στο δολάριο, η ισοτιμία του οποίου συνδέεται και επηρεάζεται από το ασήμι.

 

Δηλαδή αν ισχυροποιηθεί το πράσινο νόμισμα θα πέσει η τιμή του εμπορεύματος, ή αν αποδυναμωθεί, τότε συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

 

Συνεπώς οι διαχειριστές της JP Morgan αυτό που κάνουν είναι να προσπαθούν να κλειδώσουν κάποια επίπεδα, προκειμένου να μην χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους σε ένα ενδεχόμενο νέο στραβοπάτημα των αγορών, από τα συχνά που αντιμετωπίζουμε και ειδικά στον ιδιαιτέρως ευαίσθητο κόσμο των νομισμάτων. 

Ενώ οι κακές γλώσσες λένε, για την ακρίβεια την κατηγορούν, πως η JP Morgan ενεργεί ως αντιπρόσωπος για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) στην αγορά, γιατί κάθε "tick" υψηλότερα στην τιμή του αργύρου, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο δολάριο ΗΠΑ και ως γνωστό αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί έχουν λόγους, (κυρίως ανταγωνισμού), να θέλουν αδύναμο δολάριο.

 

Αν είναι έτσι, τότε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως η JP Morgan έχει αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό παιχνίδι, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως μπορεί να ελέγχει την κατάσταση, δεδομένης της επικίνδυνα μεγάλης short θέσης που έχει ανοίξει.

 

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=1066&nt=6&lang=1

 

 Archive : Again, (Live Eurockeennes 2006-Part 1)

 

  Horace Silver    - Senor Blues

Σχόλια

11/12 16:37  romanov
Πάρα πολύ σωστά αυτά που γράφεις και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Δες και κάτι σχετικό στο http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/1631.aspx
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αφορμή γι' αυτή την ιστοσελίδα πήρα από την περιπλάνησή μου στα διάφορα οικονομικού ενδιαφέροντος blogs (είναι πολύ της μοδός τελευταία), που ανεβάζει ο κάθε οιωνοσκόπος του DOW JONES, χρησμολάγνος του DAX, αλχημιστής των παραγώγων, FTSEδίφης και γυρολόγος των αγορών γενικότερα, που παρ' όλα τα σχόλια, τις γραμμές που τραβάει, τις τιμές-στόχους που αναφέρει, τα στατιστικά στοιχεία που επισυνάπτει, τις αναλύσεις επί αναλύσεων που κάνει, (αναφέρομαι στον ανώνυμο blogger), δεν παραλείπει να τονίσει στο τέλος προσπαθώντας έτσι να καλύψει την άγνοιά του σε βασικά θέματα (το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι)...ότι ουδεμίαν σχέση έχει με την τεχνική ανάλυση και τα γραφόμενά του δεν συνιστούν προτροπή...μπλα, μπλα, μπλα... pass the martini mate...
Οι αγορές είναι απρόβλεπτες (γένους θηλυκού άλλωστε)...κι επειδή ο τολμών τις προβλέψεις είναι φυσικό συχνά να διαψεύδεται, αφήνω αυτή τη χαρά στους "επαγγελματίες" του είδους. Σ' αυτόν εδώ τον προσωπικό χώρο έκφρασης, η πόρτα είναι ανοιχτή στο χιούμορ, στην εγκεφαλικότητα, σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού, στο "ταξίδι", στην έμπνευση, στην ευρηματικότητα, στην καλή μουσική και στην άποψη...αλλά με άποψη! Τίποτα κακόγουστο και σε υπερβολικές ποσότητες που οδηγούν στον κορεσμό. Καλώς μας βρήκαμε λοιπόν...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
9/11Berlin...Never Sleeps...