Απουσία ψάλτου...βηξ
Ελευθερία επιλογής, αίσθησης και συμπεριφοράς, αποφασίζοντας «ανθυγιεινά», κόντρα στις απαγορεύσεις των «ειδικών», των προκαταλήψεων και των συμβάσεων...
Λίγα λόγια για εμένα
Μετά την κουρασμένη βιασύνη των τελευταίων τρένων, τίποτα δεν κινείται. Μένει μόνο το πρόσωπό σου στο Noo Awlins κι ’ναι δύσκολο με τόση μοναξιά να κλείσεις τα μάτια χωρίς ν' αμφιβάλλεις ότι υπάρχεις. Παράλογη αυτή η γλώσσα της φωτιάς που σκίζει τον ορίζοντα κι επεκτείνεται αδάμαστη στις καρδιές. Πολύμορφη και πληγή που εκρήγνυται και φαίνεται το βεβιασμένο χαμόγελο μιας θρυμματισμένης μάσκας. Μόνη η πόλη μεταμφιέζεται σ’ ανατριχίλα, τα μάτια της σε σημαδεύουν ίσια και τυφλά... όπως ένα αποτύπωμα δοντιών που ξεχνιέται στους ώμους. Μετά το αλκοόλ είναι το αίμα που γυμνώνει τα χείλη, γιατί έρχεται η νύχτα. Γιατί φτάνει ο θάνατος σ' ένα λυγισμένο μπράτσο... για να σ' αφήσει μόνο σου με τα χρόνια σου... ...Θλιμμένο απ' τα λιόδεντρα, καθώς το French Quarter μισοκλείνει τα παράθυρά του, κι ο χρόνος ένα αεράκι, που κανείς πια δεν θυμάται.
(διαβάστε περισσότερα)
***********
Σύνδεσμοι


Wikileaks..."Διαβαθμισμένα έγγραφα υψίστης ασφαλείας"...
2262 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010
13:17

 

   

 

Η Ουάσινγκτον δεν κατόρθωσε να αποσπάσει ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πακιστανικό αντιδραστήρα

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν μυστικά από το 2007 να αποσπάσουν ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πυρηνικό αντιδραστήρα του Πακιστάν, ανησυχώντας μήπως χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία «παράνομου πυρηνικού όπλου», σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Ωστόσο, η εφημερίδα, η οποία είχε στη διάθεσή της, μαζί με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, κατά προτεραιότητα το υλικό του Wikileaks, που αποτελείται από 250.000 τηλεγραφήματα των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών, δεν διευκρινίζει με ποιόν τρόπο η Ουάσινγκτον προσπάθησε να αποσπάσει το ουράνιο, για τι είδους «παράνομο όπλο»  ανησυχεί και πού θα μπορούσε αυτό να κατασκευαστεί.

Τον Μάη 2009, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ, Αν Πάτερσον, ενημέρωσε για το ότι το Πακιστάν αρνείται να χορηγήσει άδεια επίσκεψης σε Αμερικανούς ειδικούς, γιατί σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Πακιστάν, εάν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αντιληφθούν την αφαίρεση του καυσίμου, «θα καταγγείλουν το γεγονός ως κατάσχεση από τις ΗΠΑ των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν».

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και μέλη του Κονγκρέσου, αναφέρονται συχνά στον κίνδυνο το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, της μοναδικής μουσουλμανικής πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, να πέσει στα χέρια εξτρεμιστών ή τον κίνδυνο διασποράς τους στο εξωτερικό.

 

   

 

Το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει μόνο του το Ιράν

 

Το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ, αλλά χωρίς η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος να είναι εγγυημένη, είχε τονίσει ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς στον Γάλλο ομόλογό του Ερβέ Μορέν, τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks.

Ερωτηθείς από τον Μορέν για την ικανότητα του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν χωρίς τη στρατιωτική αρωγή των Αμερικανών, ο Γκέιτς απάντησε «πως δεν γνωρίζει εάν αυτό θα πετύχαινε, όμως το Ισραήλ θα μπορούσε να φέρει εις πέρας μία τέτοια επιχείρηση», σύμφωνα με το έγγραφο των συμπερασμάτων από τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, που δημοσιεύει το Wikileaks.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Γκέιτς προσπάθησε να υποβαθμίσει την εντύπωση μίας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν.

Αναφερόμενος στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε πως «πιστεύει πως ένα συμβατικό πλήγμα από μία οποιαδήποτε χώρα δεν θα κατόρθωνε τίποτε άλλο, παρά να καθυστερήσει τα σχέδια του Ιράν για ένα έως τρία χρόνια, αλλά θα είχε σαν αποτέλεσμα να συσπειρώσει τον ιρανικό λαό κατά του επιτιθέμενου».

Ο Γκέιτς σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους από μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν και έχει ταχθεί κατ' επανάληψη υπέρ της λύσης των διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων εναντίον του.

 

 

 

Το Ισραήλ ήθελε την υποστήριξη Αιγύπτου και Φάταχ στην επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας το 2008

 

Το Ισραήλ επεδίωξε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks και δημοσιεύονται σήμερα στον ισραηλινό Τύπο.

Οι υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ενημέρωσε αντιπροσωπεία του Κονγκρέσου το 2009 ότι το Ισραήλ βρισκόταν σε επαφή με την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή πριν από την επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Wikileaks.

Ο Μπαράκ εξήγησε στην αντιπροσωπεία, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο και τη Φάταχ, ερωτώντας τους εάν είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, μετά την ήττα της Χαμάς, αναφέρεται στο κείμενο του τηλεγραφήματος.

«Ο Μπαράκ έλαβε αρνητική απάντηση, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη», αναφέρεται στο κείμενο.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης συνεχίσθηκε ο διάλογος ανάμεσα στο Ισραήλ, από τη μία πλευρά, και την Αίγυπτο και τη Φάταχ από την άλλη.

 

  

 

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Πεκίνο να εμποδίσει τις παραδόσεις τμημάτων βορειοκορεατικών πυραύλων στο Ιράν

 

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να εμποδίσει τις παραδόσεις τμημάτων πυραύλων της Βόρειας Κορέας στο Ιράν και απογοητεύτηκαν από τις μικρές προσπάθειες που κατέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή στο Πεκίνο, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks και δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει ένα διπλωματικό τηλεγράφημα του 2007, στο οποίο οι ΗΠΑ έδωσαν στην Κίνα λεπτομέρειες για μια παράδοση που θα γινόταν μέσω Πεκίνου ζητώντας από το Πεκίνο μια «ουσιαστική αντίδραση».

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διπλωμάτες έλαβαν τότε εντολή να ενημερώσουν για τις αμερικανικές ανησυχίες «το ανώτερο δυνατό επίπεδο» στην Κίνα.

«Οι ΗΠΑ νομίζουν ότι η εξάπλωση της τεχνολογίας που έχει σχέση με τους πυραύλους θα αυξηθεί ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και ότι οι δύο χώρες θα επιχειρήσουν να πραγματοποιούν αυτές τις μεταφορές χρησιμοποιώντας το κινεζικό έδαφος», σύμφωνα με το έγγραφο.

Το τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του WikiLeaks αναφέρει μια λίστα 11 φερόμενων παραδόσεων μικρών πτερυγίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πυραύλους της Βόρειας Κορέας στο Ιράν, τα οποία φέρεται να μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο του Πεκίνου με βορειοκορεατικά και ιρανικά πολιτικά αεροσκάφη.

Το έγγραφο διευκρινίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις κινέζων αξιωματούχων που δήλωσαν ότι δεν βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεταφορά των ευαίσθητου χαρακτήρα παραδόσεων μέσω του κινεζικού εδάφους, «φαίνεται ότι οι παραδόσεις αυτές έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται μέσω Πεκίνου».

Το τηλεγράφημα ενημερώνει για την αμερικανική δυσαρέσκεια σε σχέση με προγενέστερα αμερικανικά αιτήματα στην Κίνα, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον προβλέπει μια «πολύ μεγάλη αύξηση» των δραστηριοτήτων αυτών.

Το εμπιστευτικό έγγραφο υπογραμμίζει ότι το θέμα είχε εξεταστεί νωρίτερα σε απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο και του Αμερικανού ομολόγου του Τζορτζ Μπους.

Το τηλεγράφημα προσθέτει ότι οι παραδόσεις αυτές παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και τους κανονισμούς που η ίδια η Κίνα όρισε για τον έλεγχο των ευαίσθητου χαρακτήρα εξαγωγών.

Η ενδεχόμενη αντίδραση του Πεκίνου στο αμερικανικό αίτημα δεν είναι γνωστή, σύμφωνα με τη Guardian που είχε πρόσβαση στα έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks.

Η Κίνα είναι ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και μεγάλος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου. Κατά παράδοση υποστηρίζει τις δύο χώρες, που είναι δακτυλοδεικτούμενες από τη διεθνή κοινότητα λόγω των πυρηνικών τους προγραμμάτων.

Σύμφωνα με άλλα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks και δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πεπεισμένες ότι το Ιράν έλαβε από τη Βόρεια Κορέα προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους, ικανούς να πλήξουν την Ευρώπη.

 

   

 

Tο Ισραήλ «τα πήγε πολύ καλά» σε σχέση με τις δημοσιοποιήσεις

 

Ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ «τα πήγε πολύ καλά», παρά τους φόβους ότι θα βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά τις αποκαλύψεις αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων από τον ιστότοπο WikiLeaks.

«Τα βγάλαμε πέρα πολύ καλά», δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφερόμενος στις δημοσιοποιήσεις οι οποίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε σχέση με την ανάγκη δράσης κατά μιας απειλής πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν, όπως διευκρίνισε.

«Αποδεικνύεται ότι όλη η Μέση Ανατολή είναι τρομοκρατημένη από την προοπτική ενός πυρηνικού Ιράν. Οι αραβικές χώρες ωθούν τις ΗΠΑ προς μια στρατιωτική δράση κατά τρόπο πολύ πιο έντονο σε σχέση με τη Ισραήλ», τόνισε.

Οι ΗΠΑ δέχθηκαν ταυτόχρονα από το Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου, ισχυρές παροτρύνσεις να υιοθετήσουν πιο αποφασιστικό ρόλο απέναντι στο Ιράν, με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίζει ακόμη και τη στρατιωτική επιλογή, σύμφωνα με το WikiLeaks.

Τα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα επιβεβαιώνουν την πολύ μεγάλη ανησυχία του Ισραήλ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά αποκαλύπτουν επίσης και την ανησυχία των αραβικών χωρών.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα φέρεται να ήταν αυτός που ασκούσε τις μεγαλύτερες πιέσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ο μονάρχης «κάλεσε επανειλημμένα τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν για να τερματίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής», αναφέρει στις 17 Απρίλη 2008 ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, τον οποίο επικαλούνται έγγραφα των αμερικανικών πρεσβειών.

 

   

 

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες «παίζουν τους κατασκόπους»

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από τους διπλωμάτες τους να παίζουν τον ρόλο των κατασκόπων, αποκτώντας για παράδειγμα τους αριθμούς πιστωτικών καρτών ξένων αξιωματούχων, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το WikiLeaks.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times και η βρετανική The Guardian αποκαλύπτουν, ότι ανάμεσα στα 250.000 αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, υπάρχουν πολλά με παραλήπτες αμερικανικές πρεσβείες από τις οποίες η Ουάσινγκτον ζητάει να αναλάβουν αποστολές που σε γενικές γραμμές συνδέονται με τη δραστηριότητα της CIA.

Απόρρητη οδηγία που υπέγραψε τον Ιούλη του 2009 η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ζητάει επίσης τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ: κωδικούς πρόσβασης και μυστικούς κώδικες.

Αυτή η «εθνική οδηγία για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με ανθρώπους» εστάλη σε αμερικανικά πόστα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την Βιέννη και τη Ρώμη, καθώς και σε 33 πρεσβείες και προξενεία στη Μέση Ανατολή, την ανατολική Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Σύμφωνα με τους New York Times, ζητείται από τους Αμερικανούς διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη να συγκεντρώσουν «βιογραφικά και βιομετρικά στοιχεία για Βορειοκορεάτες ανώτατους αξιωματούχους».

Η Guardian διευκρινίζει επίσης πως η οδηγία αυτή ζητάει πληροφορίες για τον «τρόπο που εργάζεται και παίρνει αποφάσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν».

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να αποκτήσει ακριβείς πληροφορίες για τους εργαζόμενους στον ΟΗΕ: αριθμούς τραπεζικών καρτών, ηλεκτρονικές διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνων, ακόμα και αριθμούς καρτών αεροπορικών εταιριών για καλούς πελάτες, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα.

Ανάλογη οδηγία με την υπογραφή της κ. Κλίντον από τον Απρίλη του 2009 ζητάει την συγκέντρωση λεπτομερειακών στοιχείων για προσωπικότητες από τρεις αφρικανικές χώρες: την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ρουάντα και το Μπουρούντι.

Επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλει πλήρη ενημέρωση για μελλοντικούς αξιωματούχους, στην πολιτική, το στρατό και την οικονομία, ζητώντας στοιχεία για «την κατάσταση της υγείας τους, τη γνώμη τους για τις ΗΠΑ, την εκπαίδευσή τους, την καταγωγή τους και τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες».

Ακόμα ζητάει τα ψηφιακά τους αποτυπώματα, φωτογραφίες του προσώπου τους, αποτύπωμα του DNA τους και εικόνες της ίριδας.

Οι διπλωμάτες που υπηρετούν στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ή εγκαταστάσεις, όπως τα αεροδρόμια.

Σε τηλεγράφημα που απευθύνεται στην αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια, η Ουάσινγκτον ζητάει λεπτομέρειες για «...τις σχέσεις ανάμεσα στους Βούλγαρους αξιωματούχους και σε Ρώσους επιχειρηματίες ή αξιωματούχους», επισημαίνουν οι New York Times.

Οδηγία που απευθύνεται στις διπλωματικές αποστολές στο Κάιρο, το Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ, το Αμάν, τη Δαμασκό και το Ριάντ ζητάει πληροφορίες για τα αυτοκίνητα και τα δρομολόγια που ακολουθούν ανώτατα στελέχη της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Όπως γράφει η Guardian, από τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην κεντρική Αφρική έχει ζητηθεί να συγκεντρώνουν στοιχεία για τις σχέσεις των χωρών της περιοχής με την Κίνα, την Λιβύη, την Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Ρωσία, ειδικά σε ότι αφορά τις πωλήσεις όπλων και ουρανίου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι διαβεβαίωσε πως οι συνάδελφοί του δεν είναι...κατάσκοποι. «Αντίθετα με ορισμένες πληροφορίες του WikiLeaks, οι διπλωμάτες μας είναι διπλωμάτες. Δεν είναι βοηθητικό προσωπικό στον τομέα των πληροφοριών», επισήμανε στο Twitter.

 

   

 

Συνοπτικό σημείωμα για τη συνομιλία Μπερνς-Σινιρλίογλου

 

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η εναντίωση χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Κύπρος, στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ, οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιρλίογλου στις 18 Φλεβάρη 2010 στην Άγκυρα, σύμφωνα με το συνοπτικό σημείωμα που συντάχθηκε σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας του για ευρύ φάσμα περιφερειακών θεμάτων και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks, μαζί με άλλα 250.000 διπλωματικά σημειώματα.

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο ότι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εναντιώνονται η Αυστρία, η Γαλλία και η Κύπρος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη στάση της Γαλλίας και προειδοποίησε ότι η αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας «βαθαίνει το πολιτιστικό χάσμα» ανάμεσα στην χριστιανική Ευρώπη και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου, ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για αυτό που χαρακτηρίζει «αδιαφορία» των Ελληνοκυπρίων για τη διαδικασία. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση «καθιστά τους Ελληνοκύπριους άτρωτους».

«Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να ξεχάσει ο κόσμος την "πρόοδο;;;"που επιτεύχθηκε με το σχέδιο Ανάν το 2004. Ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελούν εσωτερική υπόθεση, αν και βάσει συνθηκών, αποτελούν διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια», είπε.

Σύμφωνα με τον Σινιρλίογλου, η πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κοινή ψηφοφορία θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο καμπής, αλλά οι Ελληνοκύπριοι δεν ανταποκρίθηκαν. Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών προέβλεψε τότε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα εκφράσει την απογοήτευσή της, καταψηφίζοντας τον Ταλάτ στις εκλογές του Απρίλη και επανέλαβε την έκκληση για άμεση και σε υψηλότερο επίπεδο αμερικανική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Στην ίδια συνάντηση, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην επιστολή που του είχε αποστείλει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 30 Οκτώβρη, ζητώντας νέες και ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με μία σειρά μακροχρόνιων διαφορών. Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου χαρακτήρισε κατανοητή την καθυστέρηση της απάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού εξαιτίας της ενασχόλησής του με την οξεία οικονομική κρίση. Βασιζόμενος στην απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Σινιρλίογλου λέει ότι η Τουρκία, αναμένει σύντομα την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα.

 

 Ο Χαμενεΐ έχει καρκίνο

 

Στα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα περιλαμβάνονται επισημάνσεις από μια ιρανική πηγή που ανέφερε το 2009 ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει καρκίνο σε τελικό στάδιο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ».

Η πηγή, ένας μη Ιρανός επιχειρηματίας που έχει τη βάση του στην κεντρική Ασία και ταξιδεύει συχνά στην Τεχεράνη, «πληροφορήθηκε από μία από τις επαφές του ότι ο πρώην πρόεδρος Αλί Ακμπάρ Ραφσαντζανί του είπε πως ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ πάσχει από λευχαιμία στο τελικό στάδιο και μπορεί να πεθάνει μέσα σε λίγους μήνες», σύμφωνα με τηλεγράφημα που εστάλη τον Αύγουστο του 2009.

Στο τηλεγράφημα, το οποίο είναι γραμμένο από αμερικανό διπλωμάτη, αναφέρεται πως ο Ραφσαντζανί, ο οποίος κρατάει κριτική στάση έναντι του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και έχει εκφράσει τη συμπάθειά του προς το μεταρρυθμιστικό κίνημα, αποφάσισε μαθαίνοντας για την ασθένεια του Χαμενεΐ να αρχίσει να προετοιμάζεται για να τον διαδεχθεί ο ίδιος.

Η «Λε Μοντ», μία από τις λίγες εφημερίδες σ' όλον τον κόσμο που είχαν πρόσβαση στα διπλωματικά τηλεγραφήματα, αναφέρει ότι τα ντοκουμέντα για το Ιράν δείχνουν πως η Ουάσινγκτον βασιζόταν σ' ένα δίκτυο παρατηρητών στη Μέση Ανατολή για να ρίχνουν φως σε μια χώρα την οποία θεωρεί αινιγματική.

 

 Ο Καντάφι δεν ταξιδεύει ποτέ χωρίς μια «αισθησιακή» ουκρανή νοσηλεύτρια

 

Ο πρόεδρος της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι ουδέποτε ταξιδεύει χωρίς μια ουκρανή νοσηλεύτρια, η οποία χαρακτηρίζεται «αισθησιακή ξανθιά» : μια πηγή είπε στην αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη πως η 38χρονη Γκαλίνα Κολοτνίτσκα είναι η μόνη από μια ομάδα τεσσάρων Ουκρανών νοσηλευτριών που γνωρίζει τη «ρουτίνα» του λίβυου ηγέτη, σύμφωνα με το εν λόγω τηλεγράφημα της πρεσβείας που δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς.

Μερικές επαφές ισχυρίζονται πως ο Καντάφι και η νοσηλεύτρια διατηρούν αισθηματική σχέση, σύμφωνα με το ντοκουμέντο.

Το τηλεγράφημα, το οποίο εστάλη από την αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη αφού οι αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τις διευθετήσεις για το ταξίδι του Καντάφι στη Νέα Υόρκη το 2009, περιλαμβάνεται στα 250.000 ντοκουμέντα που δημοσιοποιήθηκαν από τον Wikileaks.

Όταν τα χαρτιά της Κολοτνίτσκα καθυστέρησαν την αναχώρησή της για το ταξίδι, ο Καντάφι έστειλε ένα ιδιωτικό τζετ για να την πάρει από την Τρίπολη και να συναντήσει την υπόλοιπη αντιπροσωπεία στην Πορτογαλία, όπου ο Λίβυος ηγέτης πέρασε τη νύχτα του κατευθυνόμενος προς τη Νέα Υόρκη, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου για μεταφορά όπλων και πρακτόρων στο Λίβανο χρησιμοποίησε το Ιράν.

Το Ιράν χρησιμοποίησε ασθενοφόρα της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου για να μεταφέρει όπλα και πράκτορες στο Λίβανο στη διάρκεια του πολέμου του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, αποκαλύπτει αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα.

Το τηλεγράφημα του 2008, με προέλευση το Ντουμπάι, επικαλείται ιρανική πηγή σύμφωνα με την οποία η Ερυθρά Ημισέληνος, ήταν κάλυψη για μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου ιδεολογικού σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, για να διεισδύουν στο Λίβανο στη διάρκεια του πολέμου.

 

 

 Αλλες σημαντικές αποκαλύψεις
 
 
O βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας δεν άντεχε το γειτονικό Ιράν και πίεσε τις ΗΠΑ να το βομβαρδίσουν.
 
Η Ουάσιγκτον κατασκόπευε τον ΟΗΕ
 
Οι διπλωμάτες της αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο ονομάζουν την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα «Τεφλόν» Μέρκελ. Το προσωνύμιο αυτό δόθηκε γιατί η κ. Μέρκελ «ξεγλιστράει» απ’ όλα τα προβλήματα, ενώ θεωρούν ότι «αποφεύγει το ρίσκο και είναι σπάνια δημιουργική».
 
Τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βέστεβελλε, τον χαρακτηρίζουν ως υπερόπτη, ενώ σημειώνουν ότι οι σκέψεις του είναι χωρίς ουσία και πως δεν έχει γνώσεις εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.
 
Τα έγγραφα αναφέρουν ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει φτάσει να θυμίζει «κράτος-μαφία».
 
Για τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αναφέρουν ότι όταν πρότεινε να δοθεί περισσότερη ελευθερία στα ΜΜΕ, ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχάμεντ Αλί Ντσααφάρι, του επιτέθηκε οργισμένος και τον χτύπησε στο πρόσωπο.
 
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ συμβουλεύει να ξεχάσουν τη δημοκρατία στο Ιράκ. «Ο μόνος σίγουρος δρόμος για μία ειρηνική μετάβαση μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, θα ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα».
 
Για τη σύζυγο του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Μεχριμπάν Αλίεβα γράφουν ότι έχει υποβληθεί σε τόσες πολλές επεμβάσεις λίφτινγκ, που μπορεί από μακριά να μην ξεχωρίζει από τις κόρες της, δεν μπορεί όμως να κινήσει καθόλου το πρόσωπό της.
 

 

 

Πανικό έχει προκαλέσει σε αρκετές κυβερνήσεις...

 

...η επικείμενη δημοσιοποίηση από τη WikiLeaks απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι επτά φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του Οκτώβρη για τον πόλεμο του Ιράκ που περιλάμβανε 400.000 έγγραφα του Πενταγώνου.

 

Η Ουάσινγκτον έχει ενημερώσει για τις επικείμενες αποκαλύψεις τις κυβερνήσεις της Μ. Βρετανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Ιταλίας, της Νορβηγίας, του Ισραήλ, του Ιράκ, της Τουρκίας ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρέσβη για την διαρροή εγγράφων που αφορούν την Ελλάδα και συγκεκριμένα την απόρρητη αλληλογραφία της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα με το State Department, από το 2006 έως το 2009, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

 

Τα έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρονται στην παρέμβαση των ΗΠΑ στην προσπάθεια της τότε ελληνικής κυβέρνησης για ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία και στις πιέσεις που ασκήθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό για το ζήτημα των Σκοπίων. Πηγές του ΥΠΕΞ εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη δύο έγγραφα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 
 
 
 
...που είδε τελευταία τα φώτα της δημοσιότητας έχει και την ελληνική πλευρά της. Ανάμεσα στα έγγραφα που διέρρευσαν για offshore λογαριασμούς στα Cayman Islands είναι κι ένα σετ που αφορά ελληνικό εφοπλιστικό όμιλο. Για την ακρίβεια είναι τα μοναδικά ελληνικά έγγραφα που φέρουν το tag Greece στο Wikileaks. Πρόκειται για ένα zip αρχείο που περιέχει word κι excel έγγραφα με οικονομικές δοσοληψίες.
 

Στην περιγραφή στη σχετική σελίδα λέει:

 

…"The money flow related to those ships hits Julius Baer accounts in Zuerich and Guernsey. The volume is about USD 30 Mio a year according to the attachments. There are financing transactions and distributions to third parties.

This really has to be investigated by the Greek authorities and international crime task force because the funds flow through Switzerland, Guernsey and the Cayman Islands and for no obvious reasons. Therefore, it is either a massive tax fraud or even money laundering"

 

Πρόκειται γι' αλήθεια ή συκοφαντία?

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι καταλαβαίνει τι αφορά...

 

Ο λόγος ύπαρξης αυτού του ποστ έχει σχέση με την παλαιότερη συζήτηση για το θέμα της διαφθοράς και την πρόσφατη περί ανωνυμίας.

 

Αν πρόκειται για πραγματική περίπτωση, τότε sites σαν το Wikileaks είναι μια από τις πιθανές δράσεις που θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς για την πάταξη της διαφθοράς ή/και της εγκληματικής δράσης. Και βέβαια τέτοια θέματα μόνο με καθεστώς ανωνυμίας μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια και συνεπώς τέτοια sites μόνο με καθεστώς ανώνυμων χρηστών μπορούν να λειτουργήσουν.

 

Μαθαίνουμε και κάτι άλλο όμως. Ότι οι παραδοσιακοί τρόποι απομάκρυνσης ύποπτου χρήματος (χωρίς να υπονοείται ότι τα παραπάνω χρήματα είναι σώνει και καλά ύποπτα) εκτός της χώρας -και γι αυτό εκτός κινδύνου- δεν έχουν πια ασυλία. Στο  ιντερνέτ η πληροφορία δεν έχει σύνορα.

 

   Το δύσκολο; Να βρει κανείς την αλήθεια... 

 

  

 Archive : Again, (Live Eurockeennes 2006)...(2/2)

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αφορμή γι' αυτή την ιστοσελίδα πήρα από την περιπλάνησή μου στα διάφορα οικονομικού ενδιαφέροντος blogs (είναι πολύ της μοδός τελευταία), που ανεβάζει ο κάθε οιωνοσκόπος του DOW JONES, χρησμολάγνος του DAX, αλχημιστής των παραγώγων, FTSEδίφης και γυρολόγος των αγορών γενικότερα, που παρ' όλα τα σχόλια, τις γραμμές που τραβάει, τις τιμές-στόχους που αναφέρει, τα στατιστικά στοιχεία που επισυνάπτει, τις αναλύσεις επί αναλύσεων που κάνει, (αναφέρομαι στον ανώνυμο blogger), δεν παραλείπει να τονίσει στο τέλος προσπαθώντας έτσι να καλύψει την άγνοιά του σε βασικά θέματα (το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι)...ότι ουδεμίαν σχέση έχει με την τεχνική ανάλυση και τα γραφόμενά του δεν συνιστούν προτροπή...μπλα, μπλα, μπλα... pass the martini mate...
Οι αγορές είναι απρόβλεπτες (γένους θηλυκού άλλωστε)...κι επειδή ο τολμών τις προβλέψεις είναι φυσικό συχνά να διαψεύδεται, αφήνω αυτή τη χαρά στους "επαγγελματίες" του είδους. Σ' αυτόν εδώ τον προσωπικό χώρο έκφρασης, η πόρτα είναι ανοιχτή στο χιούμορ, στην εγκεφαλικότητα, σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού, στο "ταξίδι", στην έμπνευση, στην ευρηματικότητα, στην καλή μουσική και στην άποψη...αλλά με άποψη! Τίποτα κακόγουστο και σε υπερβολικές ποσότητες που οδηγούν στον κορεσμό. Καλώς μας βρήκαμε λοιπόν...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
9/11Berlin...Never Sleeps...