Απουσία ψάλτου...βηξ
Ελευθερία επιλογής, αίσθησης και συμπεριφοράς, αποφασίζοντας «ανθυγιεινά», κόντρα στις απαγορεύσεις των «ειδικών», των προκαταλήψεων και των συμβάσεων...
Λίγα λόγια για εμένα
Μετά την κουρασμένη βιασύνη των τελευταίων τρένων, τίποτα δεν κινείται. Μένει μόνο το πρόσωπό σου στο Noo Awlins κι ’ναι δύσκολο με τόση μοναξιά να κλείσεις τα μάτια χωρίς ν' αμφιβάλλεις ότι υπάρχεις. Παράλογη αυτή η γλώσσα της φωτιάς που σκίζει τον ορίζοντα κι επεκτείνεται αδάμαστη στις καρδιές. Πολύμορφη και πληγή που εκρήγνυται και φαίνεται το βεβιασμένο χαμόγελο μιας θρυμματισμένης μάσκας. Μόνη η πόλη μεταμφιέζεται σ’ ανατριχίλα, τα μάτια της σε σημαδεύουν ίσια και τυφλά... όπως ένα αποτύπωμα δοντιών που ξεχνιέται στους ώμους. Μετά το αλκοόλ είναι το αίμα που γυμνώνει τα χείλη, γιατί έρχεται η νύχτα. Γιατί φτάνει ο θάνατος σ' ένα λυγισμένο μπράτσο... για να σ' αφήσει μόνο σου με τα χρόνια σου... ...Θλιμμένο απ' τα λιόδεντρα, καθώς το French Quarter μισοκλείνει τα παράθυρά του, κι ο χρόνος ένα αεράκι, που κανείς πια δεν θυμάται.
(διαβάστε περισσότερα)
***********
Σύνδεσμοι


Hindenburg..."Ετσι για την ιστορία"
2361 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010
15:53

 

 

   Ήταν δεκαετία του 1970 όταν ο Jim Miekka (editor του Sudbury Report) ανακάλυψε τον ”οιωνό - σημάδι” - "Omen"...Δηλαδή ένα σύστημα τεχνικής ανάλυσης που προειδοποιούσε καιρό πριν για ένα επερχόμενο κραχ. Τεχνικός αναλυτής ο ίδιος, βασίστηκε στην δουλειά του Norman Fosback (editor του Stock Market Logic) που είχε δημιουργήσει έναν δείκτη για stock timing, με βάση τα νέα υψηλά και νέα χαμηλά των τελευταίων 52 εβδομάδων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).


   Κάποιοι λίγοι που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία του μεσοπολέμου θα θυμούνται πολύ καλά
τι ήταν τοHindenburg”. Επρόκειτο για την ναυαρχίδα του γερμανικού αερο-στόλου (ένα Zeppelin δηλαδή) πριν το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το καμάρι του 3ου Ράιχ.

   Μετά από ένα
επιτυχημένο ταξίδι διασχίζοντας τον Ατλαντικό ωκεανό το αερόπλοιο προσέγγισε το Lakehurst του New Jersey των ΗΠΑ. Ήταν η 6η Μαΐου 1937 στις 11:40 π.μ.. Το αερόπλοιο είχε 97 επιβάτες και πλήρωμα. Με μήκος 805 πόδια (περίπου 270 μέτρα), ήταν το μεγαλύτερο που είχε κατασκευαστεί έχοντας την υποστήριξη από 7 εκατ. κυβικά πόδια υδρογόνου.

   Χιλιάδες κόσμου περίμεναν την προσγείωση του, όταν τα φτερά και η ουρά του αερόπλοιου τυλίχτηκαν στις φλόγες. Πολλοί επιβάτες πήδηξαν από ψηλά σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την πύρινη κόλαση.
Στο έδαφος το πλήθος έτρεχε για την ζωή του, ενώ ο ραδιοφωνικός εκφωνητής Herbert Morrison του σταθμού WLS του Σικάγο αναφωνούσε: ”Oh, the humanity …”

  

 

   Ο τίτλος της καταστροφής έκανε τον Kennedy Gammage (editor του Richland Report), να προτείνει και να πείσει τελικά τον Miekka να ονομάσει τον δείκτη - σύστημα πρόβλεψης, “Hindenburg Omen”. Εξάλλου, εφόσον η κατεύθυνση των τιμών μετά τα ισχυρά σήματα ήταν έντονα πτωτική ταίριαζε απόλυτα.

   Τι είναι όμως το τεχνικόHindenburg Omen”; Είναι με απλά λόγια η σύγκλιση μερικών τεχνικών δεικτών που μετρούν τις ”υπόγειες” συνθήκες της αγοράς μετοχών – ειδικότερα του NYSE – που οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα να συμβεί ένα χρηματιστηριακό κραχ. Μάλιστα η πιθανότητα να είναι μία σφοδρή και γρήγορη πτώση είναι υψηλή. Το σημάδι εμφανίστηκε ΠΡΙΝ από όλα σχεδόν τα χρηματιστηριακά κραχ ή πανικούς των τελευταίων 21 χρόνων.

   Επειδή όμως τα
τεχνικά του συστήματος είναι αρκετά περίπλοκα ας αναφερθούν οι αναγκαίες συνθήκες που είναι:

1. Ο ημερήσιος αριθμός
των νέων υψηλών 52 εβδομάδων και του αριθμού των νέων χαμηλών 52 εβδομάδων πρέπει να είναι τέτοιος ώστε ο μικρότερος των δύο να είναι μεγαλύτερος από το 2,2% των συνολικών μετοχών που διαπραγματεύτηκαν στο NYSE την εν λόγω ημέρα.

2. Ο ΚΜΟ των
10 εβδομάδων του δείκτη του NYSE Composite να είναι ανερχόμενος.

3.
Ο McClellan Oscillator (πως είπατε? ποιος είναι αυτός? μήπως το σπασμένο Metastock που έχω φταίει που δεν τον έχει?), πρέπει να είναι αρνητικός εκείνη την ημέρα. Ισυχάστε, απλά ένας ακόμη ταλαντωτής απ΄ αυτούς που βρίσκουν και ξεθάβουν οι τυμβωρύχοι των αγορών που κυριευμένοι από το σύνδρομο της αυπνίας ξεσκονίζουν τα βράδια τα χρονοντούλαπα των χρηματιστηριακών διαγραμμάτων...


   Τέλος πάντων, για την ιστορία ο McClellan είναι ένας δείκτης breadth σχέσης ανοδικών-καθοδικών μετοχών που μοιάζει με τον MACD.  Υπολογίζεται εάν από τον εκθετικό ΚΜΟ των 40 ημερών των ανοδικών μείον τις καθοδικές μετοχές, αφαιρέσουμε τον εκθετικό ΚΜΟ των 20 ημερών των ανοδικών μείον τις καθοδικές μετοχές.

 

   Βάση των θετικών αντιστίξεων δηλαδή, της μεταφορικής εννοίας των δοτικών ενδοιασμών, θα επέλθει η ταύτιση των σχέσεων!!!

   Τι νομίσατε? Οτι μόνο αυτά ήταν? Μέγα λάθος...συνεχίζουμε ακάθεκτοι...

 

4.  Τα νέα υψηλά των 52 εβδομάδων δεν μπορεί να είναι περισσότερα από δύο φορές τα χαμηλά των 52 εβδομάδων, απόκλιση των οποίων υποδηλώνει μία εσωτερική δυσαρμονία της αγοράς. Εάν έχουμε περισσότερα υψηλά από ότι χαμηλά τότε σαφώς είναι bullish για την αγορά, ενώ εάν έχουμε περισσότερα νέα χαμηλά από ότι υψηλά τότε πιθανότατα βρισκόμαστε σε διαδικασία σχηματισμού κάποιου πυθμένα. Όταν όμως έχουμε υψηλό αριθμό νέων υψηλά ταυτόχρονα με νέα χαμηλά υπάρχει εσωτερική διαφωνία της αγοράς. Αυτό δεν μπορεί να είναι bullish.

 

5. Το σημάδι του Hindenburg Omen επιβεβαιώνεται όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα σήματα σε περίοδο 36 ημερών. Δηλαδή θα πρέπει να πρέπει να υπάρχει ένα εύρος σημάτων (περισσότερα από 2) ώστε να αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες για χρηματιστηριακό κραχ.

  

   Όπως γίνεται αντιληπτό, πρέπει να πληρούνται και οι 5 συνθήκες για να έχουμε ένα επιβεβαιωμένο σήμα. Επιπλέον τα σήματα που πληρούν όλες τις συνθήκες είναι σπάνια.

 

    Τα σήματα που δόθηκαν τα τελευταία 21 χρόνια ήταν όμως όλα έγκυρα και πριν από σημαντικές πτώσεις πανικού όπως αυτό του κραχ του 1987, το μινι-κραχ του Οκτωβρίου 1989, του φθινοπώρου 1998 μετά την κατάρρευση της LTCM (Σεπτέμβριος 1998), την Ασιατική κρίση (Οκτώβριος 1998), την υποχώρηση της άνοιξης του 2000, του καλοκαιριού του 2001 (3 μήνες πριν την 11η Σεπτεμβρίου) και τέλος τον πανικό πωλήσεων τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2002”. Τώρα έχουμε ένα ακόμα εύρος με 5 σήματα (Σεπτέμβριος 2005)”.

 

    ...Ηταν αρχές Οκτώβρη του 2005 περιμένοντας την καταστροφή που θα έρχονταν μετά την χρηματιστηριακή ευφορία 3 ετών...Ο Dow Jones ήταν στις 10200 και ο ΓΔ στις 3400 μονάδες...Καμιά κατάρευση δεν ήρθε και δυο χρόνια μετά, Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2007, κορύφωσαν στις 14000 και στις 5200 μονάδες αντίστοιχα!!! 

  
Πολλοί ”γκουρού” των αγορών προσπάθησαν να προβλέψουν κραχ στο παρελθόν αλλά οι περισσότεροι απέτυχαν. Λίγες φορές βέβαια, βγήκαν αληθινοί, κερδίζοντας τον παραπάνω τίτλο. 

   Ήταν οι ίδιοι που ταπεινώθηκαν από την ίδια την αγορά στην επόμενη πρόβλεψη (κραχ) που βέβαια δεν εκπληρώθηκε, χωρίς όμως να αγνοηθεί παντελώς η χρηματιστηριακή ιστορία.

   Εάν συμβεί κάποια σημαντική υποχώρηση οι εν λόγω αναλυτές θα χαρακτηριστούν και πάλι ”γκουρού” μέχρι την επόμενη ταπείνωση. Έτσι έγινε και έτσι θα γίνεται.
 

  
Τότε οι και καλά ”γκουρού” χρησιμοποιώντας την χρηματιστηριακή ιστορία 100 χρόνων ως οδηγό, παρατηρούσαν ότι το ράλι από τα χαμηλά του 2002 ήταν ήδη 36 μηνών και βάλε, ενώ η μέση διάρκεια των κυκλικών bull market είναι περίπου 28 μήνες.

   Ελα μου ντε όμως που οι αγορές, (γένους θηλυκού άλλωστε), κόντρα σε όλες τις προβλέψεις τους διέψευσαν και συνέχισαν να κινούνται θετικά για 2 ακόμη χρόνια...

 

    Γιατί απλά δεν έχει εφευρεθεί (ακόμη τουλάχιστον), δείκτης ψυχολογίας, αφού στις αγορές οι επιτυχημένες προβλέψεις βασίζονται κατα 80% στην ψυχολογία του κόσμου, κατά 15% στα θεμελιώδη μεγέθη και τέλος κατά 5% στην τεχνική ανάλυση...

   Όσο εύκολα οι οικονομολόγοι προβλέπουν οικονομικές υφέσεις, τόσο εύκολα και πολλοί αναλυτές προβλέπουν κραχ. Για κάθε μία πρόβλεψη που εκπληρώνεται άλλες 99 αποτυγχάνουν. 

  
Όπως ακριβώς οι επενδυτές εκ των υστέρων θυμούνται ΜΟΝΟ τις πετυχημένες μετοχές ενώ ξεχνούν τα ”σαπάκια”, έτσι και οι αναγνώστες θυμούνται τον Prechter και την Garzareli που προέβλεψαν έγκαιρα το κραχ του 1987 ή τον θρυλικό Jesse Livermore που ήταν 150% short πριν το κραχ του 1929.

   Ξεχνούν όμως ότι ο ίδιος κατά τα άλλα συμπαθής
Prechter προέβλεψε άλλα 4-5 κραχ (που ποτέ δεν συνέβησαν) μέχρι να είναι και πάλι σωστός το 2000. Όσο για τον Jesse Livermore ... αυτοκτόνησε φτωχός σε ένα μπαρ του Manhattan το 1937. Έκανε το λάθος να μπει long στην αγορά πολύ νωρίς την άνοιξη του 1930 πριν το τελικό ξέπλυμα που οδήγησε στον πυθμένα του 1932. Χρειάστηκαν 28 ολόκληρα χρόνια για να δουν οι τιμές τα προ του 1929 επίπεδα.

Σχόλια

02/09 18:14  zyzzx
Αυτο που ξεπερναει τις χρηματισηιριακες προβλεψεις, ειναι η τρομακτικη ακουστικη χροια του ονοματος Χιντεμπουργκ.
Στον πανικο που προικαλει η ηχω της λεξης αυτης ισως εβαζα αριστα.
Εαν μπορουσα να ξεμονταρω το τριτο Ραιχ απο την σκηνη.
Κι εαν μπορουσα να καταπατησω ετσι για πλακα το ολοτελα ψευτικο δυτικο-αριστερο αβατο των σοσιαλιστων.
02/09 19:05  Α45
Αστειότητες...
Υπάρχουν αρκετοί τεχνικοί δείκτες η σχηματισμοί που εμφανίζονται πάντοτε (η σχεδόν πάντοτε) πριν απο σημαντικές τασικές κινήσεις της αγοράς...Το πρόβλημα είναι ότι εμφανίζονται και σε άλλα σημεία του διαγράμματος,χωρίς να ακολουθεί σημαντική κίνηση...
Γι' αυτό λέμε ότι η τεχνική ανάλυση είναι μία ατελής επιστήμη,και εν μέρει τέχνη,γι' αυτό λέμε ότι το trading είναι ένα παιχνίδι πιθανοτήτων,όπου το money management ξεχωρίζει τους κερδισμένους απο τους χαμένους...
Αλλωστε,κοιτάξτε πόσο,κατά το Barron's,αξιόπιστος είναι αυτός ο δείκτης...
"as Barron's pointed out then, "there's a 25% probability of a full-blown stock-market crash in the next 120 days. Caveat emptor."
Φέξε μου και γλύστρησα...καλά όλα αυτά για ακαδημαικές έρευνες και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις,αλλά η πρακτική τους χρησιμότητα είναι μηδενική...
02/09 19:39  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Αυτή φίλε ΜOGA είναι η 2η φορά σε λίγες μέρες που διαβάζω σχετικά με το θέμα αυτό. Οφείλω να πω ότι μετά και την 2η αυτή φορά, δεν κατάλαβα γιατί γίνεται τόση κουβέντα, συντάσσομαι δηλαδή με τα σχόλια του Α45...
Καλή προσπάθεια πάντως...
02/09 21:39  ΧΟΡΔΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Η πρόθεση απειλής ειναι αποδοτικότερη εάν
δεν εφαρμοσθεί ή διακοπεί στο σημείο G
~~~@~~~
02/09 22:02  ΧΟΡΔΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
η αφαίρεση του στοιχείου του αιφνιδιασμου
βάζει μπροστά το ορατό αποτέλεσμα της
πράξης...
Οπότε...ή ντόμινο ή ???
~~~@~~~
02/09 22:08  ΧΟΡΔΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Ας τραβάμε ολόισια προς το σκοπό μας. Όσοι θέλουν ας ακολουθήσουν την ομορφιά που εμπεριέχουν. Αυτός είναι ο βασιλικός δρόμος που αρμόζει σε πνευματικά και νοήμονα όντα.
Αυτή είναι η Πύλη άλματος προς την ομορφιά!
Σε κάθε κβάντουμ χρόνου εμπεριέχεται ολόκληρο αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Η τριχοτόμηση του χρόνου γίνεται καθαρά για λόγους κατανόησης -αν και δεν χρειάζεται πια να χρησιμοποιούμε αυτό το μοντέλο. Το ολογραφικό φωτογράφημα με λέιζερ το αποδεικνύει αυτό. Σε κάθε σημείο της φωτογραφίας περιέχεται το σύνολο του φωτογραφημένου αντικειμένου της. Δηλαδή σε κάθε σημείο του χώρου περιέχεται ολόκληρο το σύμπαν. Και αν σας εκπλήσσει αυτό, τότε ακούστε τι είπαν, αιώνες πριν, οι Έλληνες: Εν το παν!
~~~@~~~
05/09 00:44  ΧΟΡΔΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
05/09 00:52  ΧΟΡΔΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
05/09 00:52  ΧΟΡΔΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
05/09 00:54  ΧΟΡΔΙΣΤΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Κάποιοι θέλουν ντέ και καλά να κάνουμε
επανάσταση...
Η επανάσταση θα ειναι συνείδησης...
μα με γιομάτο στομάχι(πολεμάς...)
~~~@~~~
09/09 14:07  cornelsen
Αν δεν βρίσκεται τον ταλαντωτή McClellan, κοιτάξτε στο http://www.mcoscillator.com/market_breadth_data/

Φυσικά και δεν θα ισχυριστώ πως υπάρχουν τέλεια προβλεπτικά συστήματα. Αλλά ρίξε μιά ματιά στο άρθρο http://cornel.capitalblogs.gr/listArticles.asp για κάποιες παρατηρήσεις. Κυρίως πότε επιβεβαιώνεται η "προφητεία" και πότε όχι. Και μιά ματιά στο τέταρτο από την αρχή διάγραμμα στο http://www.mantri.gr/index.php?/blog/27/entry-569-the-hindenburg-omen-reversed/ Έχει πολλά να πει ο συνωστισμός των κόκκινων και μπλε βελών.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αφορμή γι' αυτή την ιστοσελίδα πήρα από την περιπλάνησή μου στα διάφορα οικονομικού ενδιαφέροντος blogs (είναι πολύ της μοδός τελευταία), που ανεβάζει ο κάθε οιωνοσκόπος του DOW JONES, χρησμολάγνος του DAX, αλχημιστής των παραγώγων, FTSEδίφης και γυρολόγος των αγορών γενικότερα, που παρ' όλα τα σχόλια, τις γραμμές που τραβάει, τις τιμές-στόχους που αναφέρει, τα στατιστικά στοιχεία που επισυνάπτει, τις αναλύσεις επί αναλύσεων που κάνει, (αναφέρομαι στον ανώνυμο blogger), δεν παραλείπει να τονίσει στο τέλος προσπαθώντας έτσι να καλύψει την άγνοιά του σε βασικά θέματα (το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι)...ότι ουδεμίαν σχέση έχει με την τεχνική ανάλυση και τα γραφόμενά του δεν συνιστούν προτροπή...μπλα, μπλα, μπλα... pass the martini mate...
Οι αγορές είναι απρόβλεπτες (γένους θηλυκού άλλωστε)...κι επειδή ο τολμών τις προβλέψεις είναι φυσικό συχνά να διαψεύδεται, αφήνω αυτή τη χαρά στους "επαγγελματίες" του είδους. Σ' αυτόν εδώ τον προσωπικό χώρο έκφρασης, η πόρτα είναι ανοιχτή στο χιούμορ, στην εγκεφαλικότητα, σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού, στο "ταξίδι", στην έμπνευση, στην ευρηματικότητα, στην καλή μουσική και στην άποψη...αλλά με άποψη! Τίποτα κακόγουστο και σε υπερβολικές ποσότητες που οδηγούν στον κορεσμό. Καλώς μας βρήκαμε λοιπόν...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
9/11Berlin...Never Sleeps...