Απουσία ψάλτου...βηξ
Ελευθερία επιλογής, αίσθησης και συμπεριφοράς, αποφασίζοντας «ανθυγιεινά», κόντρα στις απαγορεύσεις των «ειδικών», των προκαταλήψεων και των συμβάσεων...
Λίγα λόγια για εμένα
Μετά την κουρασμένη βιασύνη των τελευταίων τρένων, τίποτα δεν κινείται. Μένει μόνο το πρόσωπό σου στο Noo Awlins κι ’ναι δύσκολο με τόση μοναξιά να κλείσεις τα μάτια χωρίς ν' αμφιβάλλεις ότι υπάρχεις. Παράλογη αυτή η γλώσσα της φωτιάς που σκίζει τον ορίζοντα κι επεκτείνεται αδάμαστη στις καρδιές. Πολύμορφη και πληγή που εκρήγνυται και φαίνεται το βεβιασμένο χαμόγελο μιας θρυμματισμένης μάσκας. Μόνη η πόλη μεταμφιέζεται σ’ ανατριχίλα, τα μάτια της σε σημαδεύουν ίσια και τυφλά... όπως ένα αποτύπωμα δοντιών που ξεχνιέται στους ώμους. Μετά το αλκοόλ είναι το αίμα που γυμνώνει τα χείλη, γιατί έρχεται η νύχτα. Γιατί φτάνει ο θάνατος σ' ένα λυγισμένο μπράτσο... για να σ' αφήσει μόνο σου με τα χρόνια σου... ...Θλιμμένο απ' τα λιόδεντρα, καθώς το French Quarter μισοκλείνει τα παράθυρά του, κι ο χρόνος ένα αεράκι, που κανείς πια δεν θυμάται.
(διαβάστε περισσότερα)
***********
Σύνδεσμοι


Να βλέπεις στον έρωτα...
3169 αναγνώστες
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010
16:06

 

   Walkabouts - Disamistade

  

    Οπως γράφει και ο Terry Pratchett, μπορεί οι πιο πολλοί από μας να είμαστε στον βούρκο με τα σκατά, αλλά τουλάχιστον μερικοί από εμάς κοιτάζουμε τ' αστέρια.

   Η αγάπη δεν γίνεται μίσος
!

   Γίνεται ανάμνηση, στιχάκι, ηλιοβασίλεμα, άνεμος, αστερισμός...

   Κάποιος άνθρωπος μπαίνει στην ζωή σου έστω και για λίγο και σε κάνει να νιώθεις με όλες σου τις αισθήσεις. Σε κάνει να θες να κάνεις τον κόσμο ίδιο με παράδεισο, για να δει τι βλέπουν τα μάτια σου όταν αντικρίζουν την αγάπη.  

 

 

   "Να βλέπεις στον έρωτα"

  
   O Αργεντινός Χόρχε Μπουκάι είναι ψυχοθεραπευτής ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων. Ταξιδεύει και συμμετέχει σε σεμινάρια, γράφει βιβλία, παραδίδει μαθήματα στη Λατινική Αμερική, τις ΗΠΑ, την Ισπανία. Εκδίδει το περιοδικό αυτοβελτίωσης “Μente Sana”.

   Στο βιβλίο αυτό θα διαβάσουμε τις ενδιαφέρουσες απόψεις του πάνω σε ένα καυτό θέμα, διαχρονικό και παρεξηγημένο από τους ανθρώπους.

   Μας λέει:

   «Οι επιθυμίες μας είναι άλογα και το μυαλό μας ο αμαξάς».

   «Μάθετε να αποδέχεστε τον εαυτό σας, για να βελτιωθείτε».

   «Έχω μια ολιστική αντίληψη για τον άνθρωπο. Οταν ήρθαμε στον κόσμο, βγήκαμε από το σπίτι μας και βρήκαμε μπροστά μας ένα δώρο: το σώμα μας.    

   Μια άμαξα που σχεδιάστηκε ειδικά για τον καθένα. Λίγο μετά τη γέννηση, το σώμα μας κατέγραψε μια ανάγκη και κινήθηκε χάρη στα άλογα.

   Τα άλογα είναι οι επιθυμίες, οι παρορμήσεις και τα συναισθήματα, τα οποία μας οδηγούν σε δρόμους επικίνδυνους. Χρειάζεται λοιπόν να βάζουμε κάποιες φορές, φρένο στις επιθυμίες μας.

   Τότε εμφανίζεται ο αμαξάς: το μυαλό, η διάνοιά μας, η ικανότητά μας για λογική σκέψη. Η άμαξα, τα άλογα, ο αμαξάς είναι καθένας από εμάς και η διάρκεια της διαδρομής αυτής της άμαξας είναι η ζωή μας».

  

 

   «Ο τίτλος του βιβλίου μας παροτρύνει να μάθουμε ότι στον έρωτα πρέπει να κρατάμε τα μάτια ανοιχτά...για να σε κοιτάξω, να σε δω, να μάθω ποιος είσαι και να σου ζητήσω να ανοίξεις κι εσύ τα μάτια για να με δεις και να ξέρεις ποιος είμαι», είπε για το πρώτο μυθιστόρημά του.

 

   «Θα έπρεπε να επιμείνουμε σχετικά με το πόσο θαυμάσιο είναι, να νιώθει κανείς αποδεκτός όπως είναι. Γιατί η αποδοχή μας δίνει μια αίσθηση ελευθερίας. Είναι σαν ένας μηχανισμός που μας επιτρέπει να αφεθούμε.            

  

   Αποδοχή δεν σημαίνει ότι παραιτούμαι, ούτε κι ότι πιστεύω πως δεν υπάρχει περίπτωση για βελτίωση. Σημαίνει να δούμε τον εαυτό μας όπως είναι, να μη θυμώνουμε με ότι μας συμβαίνει».

 

  

 

 

   Ο Μπουκάι αναπτύσσει μια θεωρία για τη ζωή πάνω σε τρεις αλήθειες.

  

   Η πρώτη σχετίζεται με τον αληθινό έρωτα, «την ανιδιοτελή προσπάθεια να δημιουργήσεις χώρο για τον άλλον, ώστε να μπορεί να είναι ο εαυτός του».

  

   Η δεύτερη αλήθεια απορρέει από τη φιλοσοφία των ισλαμιστών ασκητών σούφι, ότι...«τίποτα καλό δεν είναι δωρεάν». 

  

   Η τρίτη είναι, ότι...«κανείς δεν μπορεί να με αναγκάσει να κάνω κάτι που δεν θέλω».

 

   Ερωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες και αγάπη, να ερωτεύεσαι τις διαφορές.


   « (...) Και να την πάλι τώρα αυτή η ανεξήγητη σύμπτωση. Μία ψυχολόγος που αυτός δεν γνώριζε, από κάποιο σημείο της γης, έστελνε σ' έναν τύπο σε κάποιο άλλο σημείο της γης, κάποια κείμενα σχετικά με τις σχέσεις των ζευγαριών.

   Αυτά τα κείμενα έφταναν στα χέρια του εντελώς ανεξή-γητα και ήταν ακριβώς αυτά που ο Ρομπέρτο χρειαζόταν ν' ακούσει.

   Μαγεία (...)»


  

 

   «Ο τίτλος του βιβλίου μας παροτρύνει να μάθουμε, ότι στην πραγματικότητα στον έρωτα δεν πρέπει να κλείνω τα μάτια για να μη βλέπω πώς ακριβώς είσαι, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να σε κοιτάξω, να σε δω, να μάθω ποιος είσαι και να σου ζητήσω ν' ανοίξεις κι εσύ τα μάτια για να με δεις και να ξέρεις ποιος είμαι...να δεις τον πραγματικό άνθρωπο που έχω μέσα μου και να μου επιτρέψεις να δω τον πραγματικό άνθρωπο που έχεις μέσα σου. Ο τίτλος προέκυψε από μια εικόνα της περίφημης και σοφής Μαργκερίτ Γιουρσενάρ...

...(Από συνέντευξη του Χόρχε Μπουκάι.)

 
   
Ασφαλώς, αν είχαμε την τύχη να μας "πέσουν" γονείς υποστηρικτικοί, τότε έχουμε το πλεονέκτημα ότι από μικροί πήραμε ωφέλιμα μηνύματα:

   "Μπορείς να είσαι αυτός που είσαι."
   "Μπορείς να σκέφτεσαι αυτό που σκέφτεσαι."
   "Μπορείς να αισθάνεσαι αυτό που αισθάνεσαι."
   "Μπορείς να παίρνεις τα δικά σου ρίσκα."
   "Θα πρέπει μόνος σου να ψάξεις να βρεις αυτό που χρειάζεσαι, γιατί αυτό σημαίνει μεγαλώνω, είμαι ώριμος και αυτοεξαρτώμενος."

 

   Αυτά τα προνομιούχα παιδάκια πηδούν μόνα τους από το τραμπολίνο και βουτάνε στη ζωή από ένα σημείο ευνοϊκό.

   Βέβαια, δεν έχει όλος ο κόσμος τέτοια τύχη.

   Οσοι λοιπόν, δεν ήταν τόσο τυχεροί, θα χρειαστούν κάποιον να τους βοηθήσει, έστω κι ένα βιβλίο σαν αυτό...

 

 

   ...Ενα λάθος του παροχέα ιντερνέτ αρκεί για να φέρει σε επαφή δυο αγνώστους, κατά έναν απρόσμενο τρόπο. Ο Ρομπέρτο, ένας εργένης διαφημιστής κουρασμένος από μια ζωή ρουτίνας και καβγάδων με τις εκάστοτε κοπέλες του, αρχίζει να δέχεται στον υπολογιστή του τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσουν δύο ψυχολόγοι, οι οποίοι ετοιμάζουν ένα βιβλίο για τον έρωτα και τις σχέσεις των ζευγαριών. Ένα ηλεκτρονικό τρίο κι ένα πρωτότυπο και ευφάνταστο μυθιστόρημα σκέψης και αναζήτησης γύρω από το κεφαλαιώδες ζήτημα των ερωτικών σχέσεων...

 

 

Σχόλια

22/09 03:33  coldplay
καλη μουσικη - ωραιες φωτο αλλα πιο ωραια απο ολα τα λογια..
22/09 11:25  Mogadishu
καλημερα Coldplay...

ναι, οτιδηποτε πεσει στα χερια σου απο τον Χορχε, διαβαζεται μονορουφι...οσο για τους Walkabouts ειναι απο τα αγαπημενα μου γκρουπς...
20/10 22:42  cute
Καλησπέρα φίλε μου,
Ομολογώ οτι τους Walkabouts δεν τους γνώριζα...πολυ καλοί ειναι..
Πρέπει να μιλήσουμε αγαπητέ mogadishu...το θέμα μου ειναι ένα και μοναδικό..:Δεν κρατησα καλές σημειώσεις όταν έπρεπε και έχω χάσει τις πληροφορίες..θα με βοηθήσεις?:-)
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αφορμή γι' αυτή την ιστοσελίδα πήρα από την περιπλάνησή μου στα διάφορα οικονομικού ενδιαφέροντος blogs (είναι πολύ της μοδός τελευταία), που ανεβάζει ο κάθε οιωνοσκόπος του DOW JONES, χρησμολάγνος του DAX, αλχημιστής των παραγώγων, FTSEδίφης και γυρολόγος των αγορών γενικότερα, που παρ' όλα τα σχόλια, τις γραμμές που τραβάει, τις τιμές-στόχους που αναφέρει, τα στατιστικά στοιχεία που επισυνάπτει, τις αναλύσεις επί αναλύσεων που κάνει, (αναφέρομαι στον ανώνυμο blogger), δεν παραλείπει να τονίσει στο τέλος προσπαθώντας έτσι να καλύψει την άγνοιά του σε βασικά θέματα (το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι)...ότι ουδεμίαν σχέση έχει με την τεχνική ανάλυση και τα γραφόμενά του δεν συνιστούν προτροπή...μπλα, μπλα, μπλα... pass the martini mate...
Οι αγορές είναι απρόβλεπτες (γένους θηλυκού άλλωστε)...κι επειδή ο τολμών τις προβλέψεις είναι φυσικό συχνά να διαψεύδεται, αφήνω αυτή τη χαρά στους "επαγγελματίες" του είδους. Σ' αυτόν εδώ τον προσωπικό χώρο έκφρασης, η πόρτα είναι ανοιχτή στο χιούμορ, στην εγκεφαλικότητα, σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού, στο "ταξίδι", στην έμπνευση, στην ευρηματικότητα, στην καλή μουσική και στην άποψη...αλλά με άποψη! Τίποτα κακόγουστο και σε υπερβολικές ποσότητες που οδηγούν στον κορεσμό. Καλώς μας βρήκαμε λοιπόν...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
9/11Berlin...Never Sleeps...