Απουσία ψάλτου...βηξ
Ελευθερία επιλογής, αίσθησης και συμπεριφοράς, αποφασίζοντας «ανθυγιεινά», κόντρα στις απαγορεύσεις των «ειδικών», των προκαταλήψεων και των συμβάσεων...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μετά την κουρασμένη βιασύνη των τελευταίων τρένων, τίποτα δεν κινείται. Μένει μόνο το πρόσωπό σου στο Noo Awlins κι ’ναι δύσκολο με τόση μοναξιά να κλείσεις τα μάτια χωρίς ν' αμφιβάλλεις ότι υπάρχεις. Παράλογη αυτή η γλώσσα της φωτιάς που σκίζει τον ορίζοντα κι επεκτείνεται αδάμαστη στις καρδιές. Πολύμορφη και πληγή που εκρήγνυται και φαίνεται το βεβιασμένο χαμόγελο μιας θρυμματισμένης μάσκας. Μόνη η πόλη μεταμφιέζεται σ’ ανατριχίλα, τα μάτια της σε σημαδεύουν ίσια και τυφλά... όπως ένα αποτύπωμα δοντιών που ξεχνιέται στους ώμους. Μετά το αλκοόλ είναι το αίμα που γυμνώνει τα χείλη, γιατί έρχεται η νύχτα. Γιατί φτάνει ο θάνατος σ' ένα λυγισμένο μπράτσο... για να σ' αφήσει μόνο σου με τα χρόνια σου... ...Θλιμμένο απ' τα λιόδεντρα, καθώς το French Quarter μισοκλείνει τα παράθυρά του, κι ο χρόνος ένα αεράκι, που κανείς πια δεν θυμάται.
(διαβάστε περισσότερα)
***********
Σύνδεσμοι


Φωτογραφίες που έγραψαν ιστορία...(Α' Μέρος)
2880 αναγνώστες
Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2009
21:33

 

 Nusrat Fateh Ali Khan - Tracery

   Ετυμολογικά, η λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις (όπως άλλωστε και οποιαδήποτε λέξη έχει να κάνει με επιστήμες ή τέχνες), "φως" και "γραφή".

   Στην Αρχαία Ελλάδα γνώριζαν την χρήση του φακού (ενός γυαλιστερού πετρώματος, κρύσταλλο) από τον 5-6 αιώνα π.χ.  αφού υπάρχουν αναφορές ακόμα και σε έργα θεατρικών συγγραφέων.  

    

   Οι φακοί, τα κάτοπτρα, οι ιδιότητες του φωτός, ή σύνθεση και ή δημιουργία των χρωμάτων, οι νόμοι της ανάκλασης και της διάθλασης, είχαν παρατηρηθεί και διατυπωθεί έγγραφα κατά την αρχαιότητα.

   Ο Αριστοτέλης γύρω στο 310 π.Χ. παρατήρησε το φαινόμενο του σκοτεινού δωματίου, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια εικόνα κατά την διάρκεια της έκλειψης της σελήνης, που προβλήθηκε στο έδαφος μέσω των τρυπών ενός κοσκίνου και των χασμάτων μεταξύ των φύλλων ενός πλατανιού.

   Το φαινόμενο της συμπεριφοράς των ακτινών του φωτός όταν περνάνε μέσα από μία μικρή τρύπα, η ευθύγραμμη διάδοση του φωτός και ο σχηματισμός του ειδώλου ενός αντικειμένου, περιγράφονται σε βασικές γραμμές από τον μεγάλο σοφό, στο 15ο κεφάλαιο του βιβλίου του «Προβλήματα».

    

   Ήταν η πρώτη περιγραφή για τον τρόπο που λειτουργεί η απλούστερη φωτογραφική μηχανή, η γνωστή ως camera obscura, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα φωτοστεγανό δωμάτιο ή ένα κουτί που έχει στην μία πλαϊνή μεριά του μία πολύ μικρή τρύπα. Οι ακτίνες του φωτός περνούν μέσα από τη μικρή τρύπα και επειδή ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή, σχηματίζουν στην απέναντι πλευρά μία ανεστραμμένη εικόνα των αντικειμένων που βρίσκονται έξω το δωμάτιο ή το κουτί.

    Από τότε περάσανε πολλά χρόνια για να φτάσουμε στην σημερινή μορφή που έχει η φωτογραφία. Στην πορεία της πέρασε από πολλές φάσεις με πολλούς πρωτοπόρους και ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους πάνω στην έρευνα και την διάδοση της φωτογραφίας, με την πρώτη φωτογραφία στον κόσμο να χρονολογείται το 1826 από τον Γάλλο Nicephore Niepce, ενώ η επανάσταση ήρθε το 1880 όταν ο Αμερικανός George Eastman (1854-1932), επινόησε το αρνητικό φιλμ σε μορφή ταινίας και ίδρυσε την εταιρία Kodak.

              

 

   Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή με την ονομασία «Mammoth» που ζύγιζε 635 κιλά μαζί με τη γυάλινη πλάκα του (225 κιλά) και απαιτούσε για το χειρισμό περίπου 15 άτομα. Κατασκευάστηκε στο  Σικάγο το 1900 μαζί με το ειδικό βαγόνι για τη μεταφορά της με εντολή της σιδηροδρομικής εταιρείας "Chicago and Alton" με σκοπό να φωτογραφηθεί το νέο πολυτελές τρένο της εταιρείας.

 

 

  

   Η φωτογραφία του είχε διαστάσεις 1,4χ2,4 μέτρα και για την εμφάνισή της απαιτούσε 45 λίτρα χημικών διαλυμάτων.
Η τεράστια φωτογραφία σε τεράστιο μέγεθος 1,4χ2,4 στάλθηκε στην διεθνή έκθεση στο Παρίσι , προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και διαφημιστική επιτυχία της σιδηροδρομικής εταιρείας "Chicago and Alton"
Ολοκληρώνοντας αυτόν τον άθλο η «Mammoth», όπως το προϊστορικό όνομά της, εξαφανίστηκε, θύμα του μέγεθος και της δυσκολίας χειρισμού.

 

   

*** Ξεκινώντας τη συλλογή φωτογραφιών που έμειναν στο χρόνο να μας θυμίζουν σημαντικά γεγονότα της ανθρώπινης ιστορίας, διαπίστωσα πως τις περισσότερες τις ήξερα, αγνοώντας βέβαια τόσες λεπτομέρειες, κάποιες δεν τις ήξερα καθόλου, κάποιες τις είχα λίγο μπερδεμένες στο μυαλό μου, το κυριότερο πάντως ήταν το "ταξίδι" στο παρελθόν, η γνώση που αποκόμισα μέσα από αυτό, ο θαυμασμός που ένιωσα για πολλούς από τους φωτογράφους που όχι μόνο βρέθηκαν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή, αλλά "πάγωσαν" το χρόνο με μοναδική μαεστρία, τον έκαναν εικόνα, εικόνα που θα μείνει για πάντα, να φέρνει θύμισες στις σκέψεις μας και σκέψεις στις θύμισές μας...  

    Το άρθρο θα είναι σε δύο μέρη γιατί αλλιώς θα ήταν πολύ μακροσκελές και θα κούραζε νομίζω...Αν μέτρησα καλά, πρέπει να ακολουθούν 30 με 31 φωτογραφίες με την ιστορία τους...

     

   Οταν ο φωτογραφικός φακός γράφει ιστορία...

 

"The Afghan girl", Πακιστάν 1985

  Η Sharbat Gula φωτογραφήθηκε όταν ήταν 12 ετών από το φωτογράφο Steve McCurry τον Ιούνιο του 1984 στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh του Πακιστάν, κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στη σοβιετική εισβολή. Η φωτογραφία της δημοσιεύθηκε στο εξώφυλλο του National Geographic τον Ιούνιο του 1985 και λόγω του εκφραστικού προσώπου των πράσινων ματιών της, το εξώφυλλο έγινε ένα από τα διασημότερα του περιοδικού. 

  
   Εκείνη τη στιγμή κανένας δεν ήξερε το όνομα του κοριτσιού. Μετά από 17 χρόνια ερευνών και πολυάριθμα ταξίδια, τον Ιανουάριο του 2002, ο  Steve McCurry βρήκε το κορίτσι που ήταν πλέον μια γυναίκα 30 ετών.
   Η Sharbat Gula ζει σε ένα μακρινό χωριό του Αφγανιστάν, είναι παραδοσιακή γυναίκα pastun, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Είχε επιστρέψει στο Αφγανιστάν το 1992. Κανένας δεν της είχε δείξει τη φωτογραφία μέχρι τότε και δεν ήξερε ότι το πρόσωπό της είχε γίνει διάσημο.    Η ταυτότητα της γυναίκας επιβεβαιώθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου του FBI και της σύγκρισης της ίριδας των ματιών.

 

Σουδάν 1993 κατά τη διάρκεια του λιμού

 

    Ο Kevin Carter τράβηξε αυτή τη φωτογραφία στο Σουδάν που δείχνει ένα αποστεωμένο κοριτσάκι που προσπαθεί να σύρει το κορμί του προς την κατασκήνωση φαγητού που απήχε σχεδόν ένα χιλιόμετρο. Πίσω του ο γύπας παραμονεύει και με κάθε κίνηση του παιδιού κάνει και ένα βήμα. Η φωτογραφία βραβεύτηκε ένα χρόνο μετά με το βραβείο Πούλιτζερ, ενώ  τρείς μήνες μετά τη βράβευσή του, ο K. Carter αυτοκτόνησε. 

 

Aθήνα 1842, "Στύλοι Ολυμπίου Διός" 

   Πιθανολογείται ότι πρόκειται για την πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Ελλάδα από τον Γάλλο Ζοζέφ Ζιλπέρ Zιρό ντε Πρανί, ελβετοκαναδικής καταγωγής και απεικονίζει τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Αποτελεί δε μια απ' τις ακριβότερες φωτογραφίες του κόσμου, καθώς πουλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Kρίστις στον Σεΐχη του Kατάρ, έναντι 789.000 ευρώ!

 

Γερμανία, 23 Ιανουαρίου 1896


Η πρώτη ακτινογραφία είναι γεγονός. Την πήρε ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Ρέντγκεν και απεικονίζει το χέρι της συζύγου του.


ΗΠΑ, 17 Δεκεμβρίου 1903


Οι αδερφοί Orville και Wilbur Wright κάνουν την πρώτη πτήση με μηχανοκίνητο αεροπλάνο...Πιλότος ήταν ο Orville, αν και απλά έστριψαν νόμισμα για να το αποφασίσουν. Μετά την επιτυχία τους, και μέχρι να κατοχυρωθεί η πατέντα τους, έκρυψαν το αεροπλάνο στο μαγαζί τους που πουλούσε ποδήλατα για να μην τους κλέψει κανείς την ιδέα.

 

 

National Geographic Society in 1910

 

The President Theodore Roosevelt next to dead elephant on his safari. 

 

Αθήνα 1929
 

Η φωτογράφος Nelly's (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) προκαλεί σκάνδαλο στην συντηρητική κοινωνία της εποχής αλλά και στους συντηρητικούς αρχαιολόγους και δημοσιογράφους, όταν φωτογραφίζει να χορεύουν γυμνές στην Ακρόπολη την Mona Paeva (αριστερά) και την Ουγγαρέζα χορεύτρια Nikolska (δεξιά).

 

Σκοτία 1934 


Οι θρύλοι που υπήρχαν απ' τον 6ο αιώνα μ.Χ. για ένα τέρας που ζει στην λίμνη Loch Ness, ενισχύονται όταν δημοσιεύεται η φωτογραφία που εμφανίζει το τέρας να προβάλλει μέσα απ' το νερό. Η «Nessie» έγινε θέμα συζητήσεων, αλλά και ο θεμέλιος λίθος για την τουριστική προβολή και εκμετάλλευση της περιοχής. 5εκαετίες αργότερα, το 1994, ο μύθος καταρρέει όταν ο Christian Spurling παραδέχεται ότι το «τέρας» ήταν ένα δημιούργημα του πατριού του φτιαγμένο από ξύλα. Αν και την φωτογραφία την τράβηξε ο ετεροθαλής αδερφός του, Ian Wetherell, θέλοντας να δώσουν μια πιο έγκυρη διάσταση και μεγαλύτερη βαρύτητα στην απάτη τους, έπεισαν τον γιατρό Robert Kenneth Wilson να παραδεχτεί ότι ήταν αυτός που φωτογράφησε το «τέρας».

 

Γερμανία 1934


Το εντυπωσιακό από στίχιση συνέδριο των Ναζί στην Νυρεμβέργη.
Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά, οι Heinrich Himmler, Adolf Hitler & Viktor Lutze.

 

Αρχαία Ολυμπία 1936


Η πρώτη αφή της φλόγας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων για τους Ολυμπιακούς του Βερολίνου.. Την Ολυμπιακή δάδα ανάβει η πρωθιέρια Κούλα Πράτσικα.

 

Βερολίνο 1936


Ο Χίτλερ βραβεύει τον Σπύρο Λούη, ο οποίος παρέλασε με φουστανέλα, ως επίτιμο μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου στη Γερμανία.

 

Περού 1939


Η Lina Medina γίνεται η νεαρότερη μητέρα στον κόσμο που έχει καταγραφεί στα ιατρικά χρονικά, σε ηλικία 5 ετών, 7 μηνών και 21 ημερών. Η ίδια δεν αποκάλυψε ποτέ τον πατέρα του παιδιού. Ο πατέρας της συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων.

 

Γιάλτα (Κριμαία - Ουκρανία), 4 Φεβρουαρίου 1945


Η διάσκεψη της Γιάλτας. Οι 3 Μεγάλοι, Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt και Joseph Stalin, καθορίζουν τις ζώνες επιρροής τους, ως νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Τρίκαλα, 15 Ιουνίου 1945
 

Ο Άρης Βελουχιώτης παγιδευμένος από την Εθνοφυλακή στην Μεσούντα του Αχελώου, αυτοκτονεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Αποκεφαλίζεται και 3 ημέρες αργότερα το κεφάλι του, μαζί μ' αυτό του συντρόφου του Τζαβέλα, βρίσκονται στα Τρίκαλα όπου και κρέμονται σε έναν φανοστάτη της κεντρικής πλατείας σε δημόσια θέα για 2 ημέρες.


Ινδία 1946


Ο Μαχάτμα Γκάντι διαβάζει δίπλα στην ανέμη του.
Ο Γκάντι επέτρεψε στην δημοσιογράφο Margaret Bourke-White να τον φωτογραφίσει, με την προϋπόθεση να μάθει να χειρίζεται την ανέμη.

 

Νότια Καρολίνα 1950


Οι φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ βρίσκουν εφαρμογή ακόμα και στο νερό.

 

Εβερεστ / Ιμαλάια, 29 Μαΐου 1953


Ο 33χρονος Edmund Hillary και ο 37χρονος sherpa (οδηγός) Tenzing Norgay από το Νεπάλ, εφοδιασμένοι με μπουκάλες οξυγόνου, ανέβηκαν μόνοι οι δυο τους τα τελευταία μέτρα στην κορυφή του ύψους 8.848 μέτρων Τσομολούνγκμα (στην ντόπια διάλεκτο) του όρους Έβερεστ των Ιμαλαΐων, που μέχρι τότε είχε λυγίσει 15 τουλάχιστον αποστολές και είχε πάρει τις ζωές περισσοτέρων από 150 ορειβατών.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο
Tenzing Norgay και τον αποθανάτισε ο Hillary, την στιγμή που πατούσε στη «Στέγη του κόσμου».

 

Νότια Καρολίνα, 4 Σεπτεμβρίου 1957


Η Dorothy Counts γίνεται μια απ' τις πρώτες μαύρες μαθήτριες που μπαίνουν σε Λύκειο της Charlotte στην Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.
Κατά την είσοδό της η
Counts αποδοκιμάστηκε και χλευάστηκε έντονα,
ενώ οι γονείς της την απέσυραν από το σχολείο μόλις 4 μέρες αργότερα.


Τόκιο, 12 Οκτωβρίου 1960


Ο 17χρονος ακροδεξιός μαθητής, Otoya Yamaguchi , σκοτώνει με ένα ξίφος τον σοσιαλιστή πολιτικό, Inejiro Asanuma, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο Τόκιο.
Ο φωτογράφος
Yasushi Nagao που αποτύπωσε τη σκηνή, δηλώνει αργότερα ότι απλά βρέθηκε στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή

 

Χο Τσι Μινχ (πρώην Σαϊγκόν) Βιετνάμ, 11 Ιουνίου 1963


Ο βουδιστής μοναχός, Thich Quang Duc, αυτοπυρπολείται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπίεση των βουδιστών απ' την κυβέρνηση του Βιετνάμ. Καθόλη την διάρκεια της αυτοπυρπόλησης δεν κουνήθηκε καθόλου απ' την θέση του. Η πράξη διαμαρτυρίας του, που επαναλήφθηκε από άλλους μοναχούς, έγινε γνωστή επειδή πιστοποιήθηκε από τον David Halberstam. Ενώ το σώμα του καιγότανε, ο μοναχός έμεινε ακίνητος εντελώς. Δεν φώναξε, δεν έκανε ούτε έναν θόρυβο.
Μετά από το θάνατό του, το σώμα του αποτεφρώθηκε σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση. Κατά τη διάρκεια της καύσης η καρδιά του έμεινε άθικτη, λόγος για τον οποίο θεωρήθηκε άγιος και η καρδιά του μεταφέρθηκε με τη χορηγία της Bank of Reserve of Vietnam, ως λείψανο.

Εξωφυλλο στο ομώνυμο αλμπουμ των Rage Against The Machine 
 

 

Βενεζουέλα, 4 Ιουνίου 1964


Στην ναυτική βάση του Puerto Cabello στην Βενεζουέλα, ένας στρατιώτης που τραυματίζεται θανάσιμα από ελεύθερο σκοπευτή, προσπαθεί να γαντζωθεί πάνω στον ναυτικό ιερέα Luis Padillo.

 

Νότιο Βιετνάμ 1965


Μια μητέρα με τα 3 παιδιά της, διασχίζει κολυμπώντας ένα ποτάμι για να ξεφύγει από τις αμερικανικές βόμβες. Η φωτογραφία ελήφθη απ' τον Ιάπωνα Kyoichi Sawada

 

Νότιο Βιετνάμ 1966


Ένα τεθωρακισμένο των ΗΠΑ σέρνει έναν νεκρό Βιετκόνγκ.

 

Σελήνη, 20 Ιουλίου 1969
 

Η αποστολή του Apollo 11 με πλήρωμα τους Neil Armstrong, Edwin (Buzz) Aldrin και Michael Collins προσεληνώνεται επιτυχώς και ο Neil Armstrong αφήνει το πρώτο ανθρώπινο αποτύπωμα στην επιφάνεια της Σελήνης το οποίο θα παραμείνει εκεί για εκατομμύρια χρόνια.
Η αποστολή προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό με ασφάλεια στις 24 Ιουλίου 1969

 

Ιαπωνία 1971


Μια μητέρα, η Ryoko Uemura, συμφωνεί με τον Αμερικανό φωτογράφο Eugene Smith, να φωτογραφηθεί με την κόρη της Tomoko Uemura, μέσα σε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό λουτρό. Ο σκοπός της φωτογράφησης ήταν να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα για της συνέπειες της νόσου Minamata (ένας τύπος δηλητηρίασης με υδράργυρο), η οποία προκαλούνταν από τα τοξικά και χημικά απόβλητα της εταιρίας Chisso και η οποία είχε «χτυπήσει» και την Tomoko, που τελικά πέθανε το 1997 σε ηλικία 21 ετών.

 

Μόναχο, 5 Σεπτεμβρίου 1972


Το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 1972, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, ένας κομάντο της παλαιστινιακής στρατιωτικής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισβάλλει στο Ολυμπιακό χωριό και κρατά 11 Ισραηλινούς αθλητές σε ομηρία, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 200 φυλακισμένων Παλαιστινίων.
Δύο Ισραηλινοί αθλητές θα εκτελεστούν. Το βράδυ, ένα δράμα εξελίσσεται στο αεροδρόμιο του Μονάχου όπου οι τρομοκράτες προσπαθούν να διαφύγουν με τους ομήρους για το Κάιρο.
Με την επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας σκοτώνονται οι 9 Ισραηλινοί όμηροι, καθώς και τα 5 από τα 8 μέλη της οργάνωσης. Το σύνολο των θυμάτων ανεβαίνει στους 18.
Στην φωτογραφία από το μπαλκόνι των διαμερισμάτων της ισραηλινής ομάδας, πιθανολογείται ότι είναι το νεαρότερο μέλος της οργάνωσης, ο
Afif Ahmed Hamid, ο οποίος βρέθηκε αργότερα ανάμεσα στους νεκρούς Παλαιστίνιους.

 

Χιλή, 11 Σεπτεμβρίου 1973


Ο δημοκρατικά εκλεγμένος στην Χιλή πρόεδρος, Salvador Allende, λίγες στιγμές πριν την δολοφονία του κατά την διάρκεια στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Σαντιάγκο. Ως φωτογράφος αναγνωρίστηκε ο Luis Orlando Lagos Vazquez.


ΗΠΑ, Αύγουστος 1977


Ο Elvis Presley στο φέρετρό του. Η φωτογράφηση έγινε κρυφά από ξάδερφό του και πουλήθηκε έναντι ευτελούς τιμής σε περιοδικό.

 

Ουγκάντα, Απρίλιος 1980


Ένας ιεραπόστολος κρατά το σκελετωμένο χέρι ενός παιδιού που λιμοκτονεί στην Ουγκάντα.

 

Νάπολι, Ιούλιος 2008

 

Μια φωτογραφία ντροπή. Σε μια παραλία της Νάπολι στην Ιταλία, δυο νεαρές Αθίγγανες, η 14χρονη Βιολέτα και η 16χρονη Χριστίνα, βούτηξαν στη θάλασσα για να δροσιστούν. Πνίγονται όμως καθώς δεν γνωρίζουν κολύμπι. Τα πτώματά τους μεταφέρονται και παραμένουν για 3 ώρες στην παραλία. Οι λουόμενοι που βρίσκονται εκεί κοντά, ατάραχοι και απαθείς, συνεχίζουν το μπάνιο τους και την ηλιοθεραπεία τους, σαν να μην πρόκειται για πτώματα ανθρώπων, αλλά για φύκια που ξέβρασε η θάλασσα.

 

Αφρική / Κένυα

   Για τη συγκεκριμένη φωτό διατηρώ τις επιφυλάξεις μου ως προς την γνησιότητά της, γιατί η τεχνολογία πλέον κάνει θαύματα. Αν όμως, αν, αν είναι όντως αληθινή, τότε μόνο ο φωτογράφος ξέρει τη συνέχεια του "αφοδεύειν ελευθέρως εις τας αφρικανικάς σαβάνας"...

                                                                   

  

Σχόλια

02/12 21:36  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ακόμη και με τον Κλάρα, εξαιρετικόν τεμάχιον - με συνεκίνησε και ο Αριστοτέλης, όστις πράγματι είχε και περί τα Οπτικά συγγράψει βιβλιον, το νυν απωλεσθέν και άγνωστον. 5*
02/12 21:41  Mogadishu
καλησπερα...
δεν το ηξερα
αλλα τοσα και τοσα που εχουν χαθει
ανα τους αιωνες...
02/12 22:03  pay
φοβερός Moga ,μπραβο σου !
02/12 23:09  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Προφανώς αναρτάται εις το ΕΜΠ
03/12 01:05  anathema_g13
Εξαιρετικό και αναμένω τη συνέχεια!
Υπάρχουν φωτογραφίες που έχουν γράψει ιστορία και εντόπισες μερικές από αυτές.
Μπράβο, μπράβο, μπράβο, από τα πιο ωραία posts που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό!

ΥΓ1: Το είδα το intacto. Πραγματεύεται ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα αλλά ήταν ενδιαφέρουσα ταινία και αρκετά ασυνήθιστη.

ΥΓ2: Στη λίστα με τους σκηνοθέτες παρέλειψα αυτόν:
http://www.imdb.com/name/nm0576987/
Το Cidade de Deus αν δεν το έχεις δει, να το δεις...

ΥΓ3: http://4.bp.blogspot.com/_52hIIZBMqP8/Rgv3yUZFlFI/AAAAAAAAAAc/jxex3AWzTC4/s1600-h/mexicocity.bmp
"Πόλη του Μεξικού. Το σκηνικό είναι το κτίριο της Γερουσίας, πρωταγωνιστές οι ένοπλες δυνάμεις καταστολής και διαδηλωτές που μαζεύτηκαν να διαμαρτυρηθούν για την έγκριση νομοσχεδίου περί αναθεώρησης του ασφαλιστικού συστήματος του Μεξικού με αύξηση των ορίων ηλικίας και κατ’ εργαζόμενο όρους συνταξιοδότησης. Την παράσταση έκλεψε ο πιτσιρικάς όμως. Πρόκειται για έναν πλανόδιο πωλητή καραμελών που με πλήρη άγνοια κινδύνου πλησίασε τα όργανα της τάξης για να κάνει αυτό που ξέρει και καταλαβαίνει – να τους πουλήσει καραμέλες για να βγάλει το μεροκάματό του."

ΥΓ4: Camera Obscura
http://www.youtube.com/watch?v=DWfeY2Ytbuc&feature=related
03/12 12:24  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Κ α τ α π λ η κ τ ι κ ο ! ! ! ! ! !
μoga είσαι απίστευτος...
03/12 16:37  inva
Καταπληκτική δουλειά ! Ο κόσμος διψάει για γνώση, ιστορία,  περιέργεια .Όλα αυτά μας τα πρόσφερες με την δική σου  σύνθεση φωτογραφιών .Είσαι μοναδικός!
03/12 16:42  Mogadishu
Kαλημερα παιδια

Pay - Σολωνα thanx για τα σχολια, μετα την μουσικη η φωτογραφια ειναι το αγαπημενο χομπι, τετοιες φωτο ειλικρινα θαυμαζεις τον φωτογραφο που τις τραβηξε...

Τριαντάφυλλε,
προφανώς και να αναρτηθεί εις το ΕΜΠ
με χαρα μου

anathema_g13,
σιγουρα θα ειναι τουλαχιστον μια ακομη αναρτηση, αν ομως οι φωτο αντι 30 βγουν 50-60 θαναι 2 οι αναρτησεις...
Πολυ στα ορια το intacto.
Το Cidade de Deus θα το δω, δεν το ηξερα,
οσο για τη φωτο απο το Μεξικο θα μπει στις επομενες...
03/12 19:07  CANYON
Mogadishu Υποκλινομαι στην αφεντια σου και στις κοινες μας αγαπες...
04/12 18:42  σεβαστη
Πολύ καλή συλλογή.
πως σου ξέφυγε η φωτο της μικρής βιετναμέζας που καμμένη από τα ναπάλμ τρέχει γυμνή στο δρόμο;
05/12 01:45  Mogadishu
CANYON
νασαι καλα φιλε

σεβαστη
η φωτο της μικρής βιετναμέζας δεν μου ξεφυγε, απλα ειναι στο Β μερος που οπως ειδες θα δημοσιευσω
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αφορμή γι' αυτή την ιστοσελίδα πήρα από την περιπλάνησή μου στα διάφορα οικονομικού ενδιαφέροντος blogs (είναι πολύ της μοδός τελευταία), που ανεβάζει ο κάθε οιωνοσκόπος του DOW JONES, χρησμολάγνος του DAX, αλχημιστής των παραγώγων, FTSEδίφης και γυρολόγος των αγορών γενικότερα, που παρ' όλα τα σχόλια, τις γραμμές που τραβάει, τις τιμές-στόχους που αναφέρει, τα στατιστικά στοιχεία που επισυνάπτει, τις αναλύσεις επί αναλύσεων που κάνει, (αναφέρομαι στον ανώνυμο blogger), δεν παραλείπει να τονίσει στο τέλος προσπαθώντας έτσι να καλύψει την άγνοιά του σε βασικά θέματα (το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι)...ότι ουδεμίαν σχέση έχει με την τεχνική ανάλυση και τα γραφόμενά του δεν συνιστούν προτροπή...μπλα, μπλα, μπλα... pass the martini mate...
Οι αγορές είναι απρόβλεπτες (γένους θηλυκού άλλωστε)...κι επειδή ο τολμών τις προβλέψεις είναι φυσικό συχνά να διαψεύδεται, αφήνω αυτή τη χαρά στους "επαγγελματίες" του είδους. Σ' αυτόν εδώ τον προσωπικό χώρο έκφρασης, η πόρτα είναι ανοιχτή στο χιούμορ, στην εγκεφαλικότητα, σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού, στο "ταξίδι", στην έμπνευση, στην ευρηματικότητα, στην καλή μουσική και στην άποψη...αλλά με άποψη! Τίποτα κακόγουστο και σε υπερβολικές ποσότητες που οδηγούν στον κορεσμό. Καλώς μας βρήκαμε λοιπόν...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
9/11Berlin...Never Sleeps...