Απουσία ψάλτου...βηξ
Ελευθερία επιλογής, αίσθησης και συμπεριφοράς, αποφασίζοντας «ανθυγιεινά», κόντρα στις απαγορεύσεις των «ειδικών», των προκαταλήψεων και των συμβάσεων...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μετά την κουρασμένη βιασύνη των τελευταίων τρένων, τίποτα δεν κινείται. Μένει μόνο το πρόσωπό σου στο Noo Awlins κι ’ναι δύσκολο με τόση μοναξιά να κλείσεις τα μάτια χωρίς ν' αμφιβάλλεις ότι υπάρχεις. Παράλογη αυτή η γλώσσα της φωτιάς που σκίζει τον ορίζοντα κι επεκτείνεται αδάμαστη στις καρδιές. Πολύμορφη και πληγή που εκρήγνυται και φαίνεται το βεβιασμένο χαμόγελο μιας θρυμματισμένης μάσκας. Μόνη η πόλη μεταμφιέζεται σ’ ανατριχίλα, τα μάτια της σε σημαδεύουν ίσια και τυφλά... όπως ένα αποτύπωμα δοντιών που ξεχνιέται στους ώμους. Μετά το αλκοόλ είναι το αίμα που γυμνώνει τα χείλη, γιατί έρχεται η νύχτα. Γιατί φτάνει ο θάνατος σ' ένα λυγισμένο μπράτσο... για να σ' αφήσει μόνο σου με τα χρόνια σου... ...Θλιμμένο απ' τα λιόδεντρα, καθώς το French Quarter μισοκλείνει τα παράθυρά του, κι ο χρόνος ένα αεράκι, που κανείς πια δεν θυμάται.
(διαβάστε περισσότερα)
***********
Σύνδεσμοι


Σογκούν "Yoritomo Monamoto" - Καμακούρα
3040 αναγνώστες
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2009
20:27

 

   Και καλά τον "Τομόζι Τανάμπε" έτυχε και τον ήξερα, ήταν κάποτε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο...με τον "Manta Ray" έμαθα ένα πολύ ξεχωριστό και αξιόλογο ισπανικό ροκ γκρουπ...ε ! τώρα θα μάθω και για τον gramde Shogun, Γιοριτόμο...Ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ τόσες πληροφορίες σε μια ιστοσελίδα συνάντησης bloggers και μη...Και τελικά δες τι βρίσκεις ψάχνοντας...

 

  

 

  Σογκούν (Shogun)

  

   Ο όρος προέρχεται από τον τίτλο «Seii tai Shogun» (που επιλέξει μεταφράζεται «Μεγάλος Στρατηγός που υποτάσσει τους βαρβάρους» και σε ελεύθερη απόδοση «Αρχιστράτηγος») και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον προσδιορισμό των Ιαπώνων στρατηγών που στάλθηκαν να υποτάξουν τις φυλές των Αϊνού στις ανατολικές και βόρειες περιοχές της Χόνσου. Ως τίτλος ο «Seii tai Shogun» αποδόθηκε το 1192 από τον αυτοκράτορα στον τότε ισχυρότερο στρατιωτικά άνδρα της χώρας, τον Γιοριτόμο (Yoritomo Monamoto), αρχηγό της φυλής Μινατάμο, που ιστορικά προσδιορίζεται ως ο πρώτος "Σογκούν" της Ιαπωνίας.

 

   Μη θέλοντας να παραμείνει στο Κιότο, την κοινωνία του οποίου θεωρούσε κοινωνία δειλών, ο Γιοριτόμο εγκατέστησε την δικτατορική κυβέρνησή του (την οποία απεκάλεσε «μπακούφου», δηλαδή «στρατιωτική κυβέρνηση») στην Καμακούρα της Χόνσου, που είναι το μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας με πληθυσμό 100 εκ. περίπου και ψηλότερη κορυφή το ενεργό ηφαίστειο Φούτζι στα 3776 μέτρα. ενώ απετέλεσε έκτοτε την έδρα του των δυναστειών των σογκουν Καμακούρα έως το 1338, που άλλη δυναστεία επανέφερε την έδρα στο Κιότο... 

    Οι 3 σογκουνατικές δυναστείες της Ιαπωνίας ήταν οι εξής:

  Καμακούρα (Kamakura, 1192 - 1333)                                                                    Ασικάγκα (Ashikaga, 1338 - 1573)                                                                   Υοκουγκάβα (Tokugawa, 1603 - 1868)

 

  

 

   Αρκετά με τα ιστορικά, ας δούμε και τα αξιοθέατα...

  

    

   Η Κamakura (Kαμακούρα) είναι μια ιστορική πόλη στο νομό Kanagawa. Βρίσκεται νότια του Τόκυο από όπου απέχει περίπου μία ώρα. Eίναι ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω των πολλών ναών και ιστορικών μνημείων της αλλά και λόγω των παραλιών της. 
  

     Η Κamakura έγινε το πολιτικό κέντρο της Ιαπωνίας όταν ο Μinamoto Yoritomo εγκαθίδρυσε εκεί το σογκουνάτο του το οποίο όπως ήδη γνωρίσαμε κυβέρνησε την Ιαπωνία από τον 12ο μέχρι τον 14ο αιώνα. Η χρυσή εποχή του Σογκουνάτου της Kamakura ήταν στα μέσα του 13ου αιώνα. Την ίδια εποχή η Kamakura έγινε το κέντρο του Ζεν-Βουδισμού στην Ιαπωνία. Η Κamakura είναι σαν ένα φυσικό οχυρό, που περικλείεται από τρία βουνά και καταλήγει στην ακτή του κόλπου Sagami.

 

 

    O Tsurugaoka Hachimangu είναι ο πιο σημαντικός ναός της Κamakura. Ιδρύθηκε το 1063 από τον Minamoto Yoriyoshi. Το 1180, ο Minamoto Yoritomo (1147-1199), ιδρυτής και πρώτος σογκούν της κυβέρνησης της Κamakura, τον μετέφερε στη σημερινή τοποθεσία όπου και έκτισε έναν πολύ μεγαλύτερο ναό.

   Ο Μinamoto Yoritomo, αφιέρωσε το ναό στο θεό Hachiman, προστάτη της δυναστείας Minamoto αλλά και γενικά των σαμουράι. Σήμερα ο ναός ανήκει στο Σίντο, όμως πριν την παλινόρθωση Meiji (1868) ο ναός ήταν ένα συγκρότημα θρησκευτικών οικοδομημάτων με σιντοϊστικά με βουδιστικά στοιχεία.  
  

   Ο Tsurugaoka Hachimangu είναι ένας από τους ιαπωνικούς ναούς με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα κατά το Νέο Έτος που συγκεντρώνει περισσότερο από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.
  

   Δύο φορές το χρόνο, την τρίτη Κυριακή του Απριλίου στο Φεστιβάλ Άνοιξης και στις 16 Σεπτεμβρίου στο Ετήσιο Φεστιβάλ του Ναού, διοργανώνεται το "Yabousame",  ένα είδος ιαπωνικής τοξοβολίας με τους τοξοβόλους να ιππεύουν άλογα. Ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε από τον Yoritomo το 1187 με σκοπό την εξάσκηση των πολεμιστών-σαμουράι.

   

     

  

   Το επίσημο όνομα του επόμενου σημαντικού ναού ναού είναι Zeniarai-benzaiten Ugafuku-jinjya και ιδρύθηκε το 1185 επίσης από τον Minamoto Yoritomo.

   Σύμφωνα με την παράδοση, την μέρα, το μήνα και το έτος του Φιδιού, ο Minamoto έλαβε θείο μήνυμα στο όνειρό του που έλεγε να αφιερώσει το νερό των πηγών στο Θεό για να φέρει ειρήνη στη χώρα.
  

   Από τον 12ο αιώνα έως σήμερα, το νερό του ναού θεωρείται ότι φέρνει τύχη στον οικονομικό τομέα και πολύς κόσμος πηγαίνει εκεί για να "πλύνει" νομίσματα πιστεύοντας ότι θα διπλασιάσει τα χρήματά του.
Αντίθετα με τους άλλους ναούς της Κamakoura, ο Zeniarai Benten είναι ένα εναπομείνων παράδειγμα συνάντησης του Σιντοϊσμού με το Βουδισμό.

 

 

    Ο Μεγάλος Βούδας (Daibutsu) της Καμακούρα είναι εθνικός θησαυρός της Ιαπωνίας. Είναι το άγαλμα του Βούδα Αmida. Μπρούτζινο, με ύψος 11,40 μέτρα και βάρος 93 τόνους είναι το δεύτερο μεγαλύτερο άγαλμα του Βούδα στο ναό Kotoku-In. Κατασκευάστηκε το 1252 και αρχικά ήταν τοποθετημένο στην αίθουσα ενός ναού, αλλά στα τέλη του 15ου αιώνα μεταφέρθηκε έξω λόγω ενός τσουνάμι που κατάστρεψε το ναό.

 

  

   Κλείνοντας, μια παραλιακή άποψη της πόλης...

  

Σχόλια

20/08 21:53  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Aπίστευτο τι βρίσκεις όταν έχεις γνώσεις, χρόνο κι όρεξη...
20/08 23:02  Σογκούν Γιοριτόμο
Ναι αυτός είμαι και τώρα που με μάθατε, κάτω τα χέρια από το γιέν μου μην έχουμε κανένα χαρακίρι.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αφορμή γι' αυτή την ιστοσελίδα πήρα από την περιπλάνησή μου στα διάφορα οικονομικού ενδιαφέροντος blogs (είναι πολύ της μοδός τελευταία), που ανεβάζει ο κάθε οιωνοσκόπος του DOW JONES, χρησμολάγνος του DAX, αλχημιστής των παραγώγων, FTSEδίφης και γυρολόγος των αγορών γενικότερα, που παρ' όλα τα σχόλια, τις γραμμές που τραβάει, τις τιμές-στόχους που αναφέρει, τα στατιστικά στοιχεία που επισυνάπτει, τις αναλύσεις επί αναλύσεων που κάνει, (αναφέρομαι στον ανώνυμο blogger), δεν παραλείπει να τονίσει στο τέλος προσπαθώντας έτσι να καλύψει την άγνοιά του σε βασικά θέματα (το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι)...ότι ουδεμίαν σχέση έχει με την τεχνική ανάλυση και τα γραφόμενά του δεν συνιστούν προτροπή...μπλα, μπλα, μπλα... pass the martini mate...
Οι αγορές είναι απρόβλεπτες (γένους θηλυκού άλλωστε)...κι επειδή ο τολμών τις προβλέψεις είναι φυσικό συχνά να διαψεύδεται, αφήνω αυτή τη χαρά στους "επαγγελματίες" του είδους. Σ' αυτόν εδώ τον προσωπικό χώρο έκφρασης, η πόρτα είναι ανοιχτή στο χιούμορ, στην εγκεφαλικότητα, σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού, στο "ταξίδι", στην έμπνευση, στην ευρηματικότητα, στην καλή μουσική και στην άποψη...αλλά με άποψη! Τίποτα κακόγουστο και σε υπερβολικές ποσότητες που οδηγούν στον κορεσμό. Καλώς μας βρήκαμε λοιπόν...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
9/11Berlin...Never Sleeps...