Απουσία ψάλτου...βηξ
Ελευθερία επιλογής, αίσθησης και συμπεριφοράς, αποφασίζοντας «ανθυγιεινά», κόντρα στις απαγορεύσεις των «ειδικών», των προκαταλήψεων και των συμβάσεων...
Λίγα λόγια για εμένα
Μετά την κουρασμένη βιασύνη των τελευταίων τρένων, τίποτα δεν κινείται. Μένει μόνο το πρόσωπό σου στο Noo Awlins κι ’ναι δύσκολο με τόση μοναξιά να κλείσεις τα μάτια χωρίς ν' αμφιβάλλεις ότι υπάρχεις. Παράλογη αυτή η γλώσσα της φωτιάς που σκίζει τον ορίζοντα κι επεκτείνεται αδάμαστη στις καρδιές. Πολύμορφη και πληγή που εκρήγνυται και φαίνεται το βεβιασμένο χαμόγελο μιας θρυμματισμένης μάσκας. Μόνη η πόλη μεταμφιέζεται σ’ ανατριχίλα, τα μάτια της σε σημαδεύουν ίσια και τυφλά... όπως ένα αποτύπωμα δοντιών που ξεχνιέται στους ώμους. Μετά το αλκοόλ είναι το αίμα που γυμνώνει τα χείλη, γιατί έρχεται η νύχτα. Γιατί φτάνει ο θάνατος σ' ένα λυγισμένο μπράτσο... για να σ' αφήσει μόνο σου με τα χρόνια σου... ...Θλιμμένο απ' τα λιόδεντρα, καθώς το French Quarter μισοκλείνει τα παράθυρά του, κι ο χρόνος ένα αεράκι, που κανείς πια δεν θυμάται.
(διαβάστε περισσότερα)
***********
Σύνδεσμοι


Μουσικές διαδρομές: Σταυρός του Νότου - Θ. Μικρούτσικος/Ν. Καββαδίας
5807 αναγνώστες
Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009
13:28

 

           

   Ο Νότιος Σταυρός ή Σταυρός του Νότου, σημειώθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και συγκεκριμένα από τον Πτολεμαίο σαν τμήμα του Κενταύρου,  ένας αστερισμός που παρά το γεγονός ότι βρισκεται ολόκληρος στο νότιο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας, ο Κένταυρος είναι σήμερα ορατός κατά το μεγαλύτερο μέρος του από την Ελλάδα, τις ανοιξιάτικες νύχτες.

   Ο Σταυρός του Νότου  ορίστηκε ως ξεχωριστή ομάδα αστέρων στην Ουρανομετρία και διαχωρίστηκε έτσι από τον Κένταυρο, τον 16ο αιώνα μετά την εξερευνητική αποστολή του Americo Bespousci, στη Νότια Αμερική.

   Ο Βεσπούτσι χαρτογράφησε τους δυο αστέρες, Άλφα του Κενταύρου και Βήτα του Κενταύρου, καθώς και τους αστέρες του Σταυρού του Νότου. Αν και αυτοί οι αστέρες ήταν γνωστοί στους αρχαίους Έλληνες, η σταδιακή μετάπτωση τους έχει φέρει χαμηλά κάτω από τον ορίζοντα της Ευρώπης μ' αποτέλεσμα να ξεχαστούν.

   Ασε δε και τα αστρομεταφυσικά κολλήματα του Χίτλερ που είχε πείσει τους Ναζί, ότι προέρχονται από το Αλφα του Κενταύρου!

   Αποτελεί τον μικρότερο αστερισμό αλλά έναν από τους πιο ευδιάκριτους. Τρεις πλευρές του περιτριγυρίζονται από τον αστερισμό Κενταύρου , ενώ προς τα νότια βρίσκεται ο αστερισμός Μυία (πηγή wikipedia).

  AvClub/Ek165

   Aυτόν τον χαρακτηριστικό τίτλο έδωσε ο Θάνος Μικρούτσικος για να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό, τον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία.

   Ο δίσκος δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως ο πλέον κλασσικός αλλά και εμπορικός (εδώ χωρά πολύ κουβέντα), στην ιστορία της σύγχρονης δισκογραφίας.

   Κυκλοφόρησε από την
Lyra του Αλέκου Πατσιφά το 1979, ξεπερνώντας τις προσδοκίες όλων μιας και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο κομμάτια.

   Πρόκειται για ένα προσωπικό στοίχημα του Θ. Μικρούστικου, μιας και ο Πατσιφάς όταν τον είχε ακούσει, δεν ήθελε με τίποτε να προχωρήσει στην έκδοση της παραγωγής.

   Δίσκος ορόσημο που εκτόξευσε την πορεία του συνθέτη σε άλλα μήκη και πλάτη.

   Ο Μικρούτσικος είχε παρουσιαστεί στο Ελληνικό κοινό με δουλειές οι οποίες είχαν ξεκινήσει λίγο μετά την μεταπολίτευση, κάνοντας κυρίως στρατευμένη μουσική.

1975.
LYRA -ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ: Σε ποίηση Βολφ Μπίρμαν (μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ) και Ναζίμ Χικμέτ (μετάφραση Γιάννη Ρίτσου και Γιώργου Παπαλεονάρδου .Τραγουδά η Μαρία Δημητριάδη. Σ' ένα τραγούδι ο συνθέτης.

1976.
LYRA -ΚΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ: Βασισμένη στον Πέτρινο Χρόνο του Γιάννη Ρίτσου. Στον ίδιο δίσκο: ΣΠΟΥΔΗ ΣΕ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ ΜΑΓΙΑΚΟΒΣΚΙ: Σε μετάφραση Γιάννη Ρίτσου.Τραγουδά η Μαρία Δημητριάδη. Συμμετέχει ομάδα δέκα ηθοποιών και τραγουδιστών στα χορικά και ο Γιώργος Μιχαηλίδης. Τραγουδούν επίσης οι: Σάκης Μπουλάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Ζουγανέλης. Απαγγελία: Γιώργος Κιμούλης. Διδασκαλία χορικών: Σοφία Σπυράτου

1977.
LYRA -ΦΟΥΕΝΤΕ ΟΒΕΧΟΥΝΑ Μουσική και τραγούδια για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Λόπε ντε Βέγκα όπως ανέβηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη την περίοδο 1976-77 Στίχοι: Γιώργος Μιχαηλίδης Τραγουδούν: Μαρία Δημητριάδη, Γιώργος Μεράντζας. Συμμετέχουν: Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Σοφία Σπυράτου και χορωδία

1977.
LYRA -ΤΡΟΠΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΟΝΙΑΔΕΣ - Σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου. Τραγουδούν: Μαρία Δημητριάδη, Γιώργος Μεράντζας.

1978.
LYRA-ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ: Σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ, (μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, Πέτρου Μάρκαρη και Αγγέλας Βερυκοκάκη). Τραγουδούν: Γιάννης Κούτρας και ο συνθέτης. Αφήγηση: Γιάννης Μαργαρίτης

1978.
LYRA-ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ: Σε ποίηση Αλκη Αλκαίου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Μανόλη Αναγνωστάκη και Γιάννη Ρίτσου και στίχους Φώντα Λάδη. Τραγουδά η Μαρία Δημητριάδη.

   Την εποχή εκείνη ο Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης και φίλος του Μικρούστικου, γύριζε για λογαριασμό της κρατικής ΥΕΝΕΔ μια τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Πορεία 0-90» που αφορούσε την ζωή των ναυτικών.

   Ο Μικρούτσικος, άρχισε λοιπόν να δουλεύει πάνω στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, με βασικό ερμηνευτή τον Γιάννη Κούτρα.

   Ο Πατσιφάς στην
Lyra, όταν άκουσε την δουλειά δεν πίστεψε ποτέ στην δυναμική του δίσκου, πέραν αυτό ο δίσκος θάφτηκε και από τα μέσα προώθησης της εποχής, ραδιόφωνα-εφημερίδες, άλλωστε ο Καββαδίας στους περισσότερους ήταν άγνωστος.

   Ωστόσο η συνέχεια, ήταν κάτι το εντελώς αναπάντεχο, ο δίσκος απέσπασε σιγά-σιγά την αποδοχή που άξιζε και έμεινε ακόμη και σήμερα να θεωρείται διαχρονικός και κλασσικός.

   Οι ρυθμοί έξοχοι, μεταφέρουν την αρμύρα της θάλασσας, χαϊδεύουν απαλά και μελωδικά τα αυτιά του ακροατή.

   Το δυσκολότερο ίσως στοίχημα του Μικρούστικου, ήταν να καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της ομοιοκαταληξίας που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να δημιουργήσει μονότονες μελωδίες.

   Η ενορχήστρωση είναι απλή σε γενικές γραμμές, ξεχωρίζει η μουσική στο «Ενας Νέγρος Θερμαστής από το Τζιμπουτί», το οποίο ξεφεύγει αρκετά από το συγκεκριμένο ρυθμό του όλου έργου, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να το κάνει «παράταιρο».

   Ο δίσκος συνέδεσε μια για πάντα συνθέτη και ποιητή και δεν είναι τυχαίο ότι έκτοτε κυκλοφόρησαν άλλες δύο αντίστοιχες δισκογραφικές δουλειές γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία («Γραμμές των οριζόντων» 1991 και η ζωντανή ηχογράφηση των δύο έργων στο Μέγαρο Μουσικής το 2005).

   Ακόμη και η επιλογή των ερμηνευτών ήταν καταπληκτική, με τον πρωτοεμφανιζόμενο στον ευρύ κοινό Γιάννη Κούτρα, ο οποίος καθιερώθηκε με αυτό τον δίσκο, αλλά και για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ήταν ένα μεγάλο σύν στην καλλιτεχνική του πορεία, ενώ η γυναικεία «πινελιά» ανήκει στην Αιμιλία Σαρρή που ερμηνεύει τον «Σταυρό του Νότου».

   Η παραγωγή ανήκει στον Γιώργο Μακράκη και στην Κατερίνα Γεωργή, η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο "
Action" με ηχολήπτες τον Γιάννη Τριφύλλη (πρώην σύζυγο της γνωστής ηθοποιού Βάσιας Τριφύλλη) και τον Γιάννη Σκιαδά, ενώ το εξαιρετικό θέμα του εξωφύλλου φιλοτέχνησε ο σπουδαίος Αλέκος Φασιανός.

   Στο εσώφυλλο του δίσκου υπάρχουν φωτογραφίες όλων των συντελεστών κι από την τηλεοπτική σειρά «Πορεία 090» και οι στίχοι τριών τραγουδιών, ενώ οι υπόλοιποι περιλαμβάνονται στο οπισθόφυλλο. Αυτοί ανήκουν στις ποιητικές συλλογές «Πούσι», «Μαραμπού» και «Τραβέρσο».

   Προσωπικά τον θεωρώ μια από τις καλύτερες ελληνικές δουλειές που έχουν γίνει. Μπορώ να τον ακούω ώρες και καταφέρνει πάντα να με ταξιδεύει στα μέρη που περιγράφει, με τον ίδιο μαγικό τρόπο που το έκανε από την πρώτη φορά που τον άκουσα.

   Η ευτυχέστερη μουσική στιγμή τού Μικρούτσικου.

   Ο Συνθέτης κατόρθωσε να αποδώσει ικανοποιητικά τα ποιήματα του Καββαδία και στην ουσία να ακολουθήσει την δική τους Μουσικότητα.
   Ευτύχησε να βρεί έναν Δωρικό Γιάννη Κούτρα πού έχει όντως σφραγίσει με την ερμηνεία του τον δίσκο.

   Η Σαρρή επίσης ήταν μιά ευχάριστη έκπληξη στο ομώνυμο τραγούδι και ακόμα ο συνήθως βερμπαλίζων Παπακωνσταντίνου είχε δείξει ερμηνευτική αυτοσυγκράτηση.
   Ο Μικρούτσικος ουδέποτε κατόρθωσε να επαναλάβει μουσικά τέτοιο επίτευγμα.

   Ο δίσκος επανεκδόθηκε ικανοποιητικά σε ψηφιακή επεξεργασία το 2007.

  
"Βάρκα του βάλτου ανάστροφη φτενή δίχως καρένα
σύνεργα που σκουριάζουνε σε γύφτικη σπηλιά
σμάρι κοράκια να πετάν στην έρημη αρένα
και στο χωριό να ουρλιάζουνε τη νύχτα εφτά σκυλιά
"
.

   Ισως οι πιό μακάβριοι στίχοι που έχουν μελοποιηθεί ποτέ. Κύριος υπαίτιος για την επιτυχία του δίσκου δεν ήταν άλλος απο τον μέγιστο Μάνο Χατζιδάκι, τότε διευθυντή του Τρίτου, ο οποίος έβαλε να μεταδίδουν το δίσκο συνέχεια για δεκαπέντε μέρες απο το σταθμό, προκαλώντας ένα μικρό σκάνδαλο και πολλές συζητήσεις στον τύπο της εποχής. Ο μόνος απο όλους τους "ειδήμονες" που πρωτάκουσαν το δίσκο και κατάλαβε την αξία του.

   Τα τραγούδια που εμπεριέχονται στο δίσκο είναι τα ακόλουθα:

Kuro Siwo – Γιάννης Κούτρας
Θεσσαλονίκη - Γιάννης Κούτρας
Σταυρός του Νότου – Αιμιλία Σαρρή
Ένα Μαχαίρι – Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Γυναίκα – Γιάννης Κούτρας                                              

Federico Carsia Lorca - Γιάννης Κούτρας
Ένας Νέγρος Θερμαστής από το Τζιμπουτί - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Αρμίδα - Γιάννης Κούτρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Cambay's Water - Γιάννης Κούτρας
Εσμεράλδα - Γιάννης Κούτρας
Πικρία - Γιάννης Κούτρας

 

   Στην έκδοση με τα δύο cd's, στο Β΄ Μέρος, σε ποίηση Γ. Ρίτσου (σπουδή σε ποιήματα του Μαγιακόφσκι) περιλαμβάνονται ακόμη:

A BORD DE L' ASPASIA - Χρήστος Θηβαίος, ΚΑΡΑΝΤΙ - Γιάννης Κότσιρας, ΛΥΧΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΔΙΝΟΥ - Χρήστος Θηβαίος, ΜΑΡΕΑ - Χρήστος Θηβαίος και Γιάννης Κούτρας, WILLIAM GEORGE ALLUM - Χρήστος Θηβαίος, ΟΙ ΕΦΤΑ ΝΑΝΟΙ ΣΤΟ S/S CYRENIA - Θάνος Μικρούτσικος, Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΝΑΓΛΕΛ - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

 

 O Willy ο μαύρος θερμαστής

 Kuro Siwo

 Αρμίδα (Το πειρατικό του Captain Jimmy)

 Σταυρός του Νότου

 Ενα μαχαίρι

 Οι Εφτά Νάνοι στο s/s CYRENIA

 Εσμεράλδα

 

   "Εσμεράλδα"

Ολονυχτίς τον πότισες με το κρασί του Μίδα
κι ο φάρος τον ελίκνιζε με τρεις αναλαμπές
Δίπλα ο λοστρόμος με μακριά πειρατική πλεξίδα
κι αλάργα μας το σκοτεινό λιμάνι του Gabes

Απά στο γλυκοχάραμα σε φίλησε ο πνιγμένος
κι όταν ξυπνήσεις με διπλή καμπάνα θα πνιγείς
Στο κάθε χάδι κι ένας κόμπος φεύγει ματωμένος
απ' το σημάδι της παλιάς κινέζικης πληγής

Ο παπαγάλος σου 'στειλε στερνή φορά το γεια σου
κι απάντησε απ' το στόκολο σπασμένα ο θερμαστής
πέτα στο κύμα τον παλιό που εσκούριασε σουγιά σου
κι άντε μονάχη στον πρωραίον ιστό να κρεμαστείς

Γράφει η προπέλα φεύγοντας ξοπίσω "σε προδίνω"
κι ο γρύλος τον ξανασφυράει στριγγά του τιμονιού
Μη φεύγεις. Πες μου, το 'πνιξες μια νύχτα στο Λονδίνο
ή στα βρώμικα νερά κάποιου άλλου λιμανιού;

Ξυπνάν οι ναύτες του βυθού ρισάλτο να βαρέσουν
κι απέ να σου χτενίσουνε για πάντα τα μαλλιά.
Τρόχισε κείνα τα σπαθιά του λόγου που μ' αρέσουν
και ξαναγύρνα με τις φώκιες πέρα στη σπηλιά

Τρεις μέρες σπάγαν τα καρφιά και τρεις που σε καρφώναν
και συ με τις παλάμες σου πεισματικά κλειστές
στερνή φορά κι ανώφελα ξορκίζεις τον τυφώνα
που μας τραβάει για τη στεριά με τους ναυαγιστές

 

   

   "FEDERICO GARCIA LORCA"

Ανέμισες για μια στιγμή το μπολερό
και το βαθύ πορτοκαλί σου μεσοφόρι.
Αύγουστος ήτανε δεν ήτανε θαρρώ,
τότε που φεύγανε μπουλούκια οι Σταυροφόροι.

Παντιέρες πάγαιναν του ανέμου συνοδιά
και ξεκινούσαν οι γαλέρες του θανάτου.
Στο ρογοβύζι ανατριχιάζαν τα παιδιά
κι ο γέρος έλιαζε ακαμάτης τ’αχαμνά του.

Του ταύρου ο Πικάσσο ρουθούνιζε βαριά
και στα κουβέλια τότε σάπιζε το μέλι.
Τραβέρσο ανάποδο -πορεία προς το Βοριά.
Τράβα μπροστά-ξοπίσω εμείς-και μη σε μέλει.

Κάτω απ’τον ήλιο αναγαλλιάζαν οι ελιές
και φύτρωναν μικροί σταυροί στα περιβόλια.
Τις νύχτες στέρφες απομέναν οι αγκαλιές
τότες που σ’έφεραν, κατσίβελε, στη μπόλια.

Ατσίγγανε κι Αφέντη μου, με τι να σε στολίσω;
Φέρτε το μαυριτάνικο σκουτί το πορφυρό.
Στον τοίχο της Καισαριανής μας φέραν από πίσω
κι ίσα έν’αντρίκειο ανάστημα ψηλώσαν το σωρό.

Κοπέλες απ’το Δίστομο φέρτε νερό και ξίδι.
Κι απάνω στη φοράδα σου δεμένος σταυρωτά
σύρε για κείνο το στερνό στην Κόρδοβα ταξίδι,
μέσ’απ’τα διψασμένα της χωράφια τ’ανοιχτά.

Βάρκα του βάλτου ανάστροφη, φτενή, δίχως καρένα.
Σύνεργα που σκουριάζουνε σε γύφτικη σπηλιά.
Σμάρι κοράκια να πετάν στην έρημην αρένα
και στο χωριό να ουρλιάζουνε τη νύχτα εφτά σκυλιά.

 

   http://www.poiein.gr/archives/1842/index.html

Ν. Καββαδίας, 11/01/1910 - 10/02/1975


Σχόλια

17/08 16:19  PREMIUM

Ίσως το καλύτερο μπλόκι !

Εκτός των...άλλων γιατί είναι από τα λίγα που δεν έχει στην...κορφή του το δείκτη του ΧΑ !

ΣυγΧΑρητήρια ! :-)
17/08 16:38  ανύπαντρη μητέρα
Moga
Αψογος οπως παντα!
Συγχαρητηρια για οσα μας προσφερεις.

*Απλη σημειωση, πριν απο τη δουλεια του μικρουτσικου, ειχε προηγηθει ο δισκος της Μαριζας Κωχ που αρχισε να κανει γνωστο στο ευρυ κοινο τον Καββαδια
17/08 16:52  Mogadishu
PREMIUM...ευχαριστω για τα καλα σου λογια

ανύπαντρη μητέρα...ευχαριστω επισης για την επισημανση για την Μαριζα Κωχ
17/08 17:00  TARAZIS
Πολύ καλό, και άρτιο σχόλιο,θα ήθελα να προσθέσω και το "θα μείνω πάντα ιδανικός και ανάξιος εραστής"με τον Κ.Κάραλλη.
17/08 17:24  CANYON
555*...
17/08 19:03  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Σαφέστατα το καλύτερο μπλογκ.
Επαγγελματική δουλειά + μεράκι για τη μουσική, άρα φυσικό το αποτέλεσμα.
Μπράβο MOGA
17/08 20:49  angelinio
ειχα την τυχη να ακουσω τη συναυλια που εδωσε ο Μικρουτσικος πριν κανα δυο χρονια στα Ν.Μουδανια με Κουτρα ,Θηβαιο και Κοτσιρα.Θα μου μεινει αξεχαστη.
Για μενα ολα τα λεφτα ηταν ο Κουτρας ,μονο ο Θηβαιος δεν μου αρεσε (γουστα ειναι αυτα)
17/08 23:50  Mogadishu
καλησπερα φιλε Σολωνα, εσυ ειδικα το μερακι για τη μουσικη το ξερεις

TARAZIS, CANYON, ...ευχαριστω για τα θετικα σας σχολια...

angelinio...τον Θάνο τον εχω δει 7-8 φορες και σιγουρα ξερω οτι καποια στιγμη θα τον ξαναδω, τα μουσικα του ταξιδια καθε φορα εχουν κατι καινουριο να δωσουν, ποτε δεν ειναι μια απο τα ιδια

18/08 12:40  cornelsen
Είμαι λάτρης τής μουσικής τού Θ. Μικρούτσικου και θα έλεγα ότι στην κορυφή των έργων του θα έβαζα την "Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ". H μελοποίηση τού Καββαδία έχει γίνει από τον Θ.Μ. με καταπληκτικό τρόπο -γενικά η ποίηση τού Καββαδία προσφέρεται για μελοποίηση- αλλά "αδικείται" ο Μικρούτσικος όταν στο ευρύ κοινό είναι γνωστός μόνο από τον "Σταυρό τού Νότου".
19/08 00:14  Bluesman
εξαιρετικο οπως παντα... βαλε στο προγραμμα απο σεπτεμβρη αρθρα για καλυτερο γκρουπ, κιθαριστα, ντραμερ κλπ, οπως το παλιο καλο ποπ & ροκ αν θυμασαι...
19/08 00:49  Mogadishu
cornelsen...Το "Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ" ειναι σε αλλο επιπεδο!

Bluesman...καλημερα, πιστευεις οτι θα εχει ανταποκριση κατι τετοιο? θα τυχει ενδιαφεροντος?
19/08 17:37  TARAZIS
Φίλε mogadishu,γιά να επιβεβαιώσω το θάψιμο του δίσκου στην αρχή της κυκλοφορίας του θα σου αναφέρω ένα προσωπικό περιστατικό όταν το 1980 ανέβηκα από το νησί στον Πειραιά γιά να μπαρκάρω, πέρασα από μεγάλο τότε δισκοπωλείο της Φίλωνος και ζήτησα "ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ" ο δισκοπώλης με ρώτησε τί τραγόύδια είναι αυτά ,του απάντησα "του Καββαδία" με κοίταζε σαστισμένος και γιά να του δώσω να καταλάβει του είπα:Είναι τα τραγούδια που ακούγονται στη σειρά "πορεία 090" και μου λέει"πες το βρε φίλε γιατί μου το ζήτάνε ναυτικοί και δεν ξέρω τι να τους δώσω,είδα Μικρούτσικο και νόμισα ότι είναι τίποτε κομμουνιστικά".Επίσης γιά την ιστορία και μόνο, γύρω στο 85 νομίζω μελοποιήθηκαν κάποια ποιήματα το Νίκου από τους "ξέμπαρκους"χωρίς να γίνει αρκετά γνωστός ο δίσκος.
19/08 19:08  Mogadishu
φιλε TARAZIS...
ναι ηταν καμια 10αρια ποιηματα του Καββαδια που κυκλοφορησαν με τον τιτλο
S / S ΙΟΝΙΟΝ, διαφορετικο υφος βεβαια
το "Καραντί" θυμαμαι απο κει και το "William George Allum" με τον Παπακωνσταντινου,
αυτα τα δυο αλλωστε ηταν και στο διπλο cd που κυκλοφορησε οπως ηδη βλεπεις.
20/08 10:46  Bluesman
καλημερα μογκα, δεν ξερω ποσο παλιος εισαι στο καπιταλ, ισως να εχεις προλαβει καποιες παλιοτερες εποχες του φορουμ και στην αρχη των μπλογκς οπου γινονταν φοβερες συζητησεις επι παντος επιστητου και βεβαια περι μουσικης... γνωριζω αρκετους φιλους που θα συμμετειχαν με χαρα σε τετοιες κουβεντες, οι περισσοτεροι βεβαια εχουν πια ξεκοψει για διαφορους λογους μα τους πετυχαινω σποραδικα και θα μαζευτουν ξανα, ειμαι σιγουρος...
20/08 11:23  Usοund
Μπαααααααα, μπλουζ! Λάκισαν οι "αργόσχολοι"...
20/08 12:43  Mogadishu
καλημερα Bluesman...Usοund

απο τα μεσα απριλιου κυκλοφορω εδω, οποτε δεν τα προλαβα αυτα...θα δειξει, το ξεκιναμε και βλεπουμε...
20/08 14:30  Bluesman
κοιταξε γιου, δεν μπορω να πω πως οι «αργοσχολοι» εχουν αδικο, μαλιστα σε ανυποπτο χρονο τους ειχα πει «στη θεση σου θα εγραφα μονο επι πληρωμη»... φυσικα ηταν μια υπερβολη, ανοιγεις μεγαλη κουβεντα και θα πρεπει να συμμετεχουν και αλλοι που δεν ειναι παροντες για να εχει αξια...

υ.γ. πες του ρε συ να γραψει τιποτα και εκεινος, τοσο πολυ εχει στραβωσει τελικα;
20/08 14:46  Mogadishu
B - U...
Ρε σεις, με ειπατε εμμεσως πλην σαφως "αργοσχολο"?

Ανακαλεστε τωρα ! Παω να παρω την χρυση ευκαιρια...
20/08 14:53  Bluesman
εφοσον εισαι ο μογκα και μονον αυτος τοτε καμια σχεση, πιστεψε με, εκτος κι αν...
20/08 15:01  Mogadishu
εκτος κι αν?
αφου βλεπεις σχολιο απο Mogadishu...
θα μπορουσε να ναι αλλος?
οκ παντως, σε πιστευω
20/08 15:11  Bluesman
καμια φορα οι ψυχες των νικς αποβιωνουν και επιστρεφουν σε νεα σωματα...
http://www.youtube.com/watch?v=cXW7-dDzpyw
ωραιος ο γιος ζαππα τις καλτσες του παιζει, δες επισης το the torture never stops απο την ιδια σειρα, οπου ο ναπολεον μερφυ δινει ρεστα τραγουδωντας σε 2 μικροφωνα εναλλαξ διαφορετικες φωνες, απιστευτος τυπος...
20/08 15:19  Mogadishu
"καμια φορα οι ψυχες των νικς αποβιωνουν και επιστρεφουν σε νεα σωματα"...

καλο αυτο, δεν το χα σκεφτει ετσι...μ αρεσε

οσο για το βιδεο, θα το δω αργοτερα γιατι τωρα ο σωληνας ειναι μπουκωμενος, πανω απο 10'' δεν παιζει
20/08 16:35  ...................
Μοgadishu, το... ατοφιο χρυσαφι της μουσικης!
Μη τον αμφισβητειται...
Μη μου τον στεναχωριται.

Καλησπερα Μοga!

Kαλησπερα στην παρεα!
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αφορμή γι' αυτή την ιστοσελίδα πήρα από την περιπλάνησή μου στα διάφορα οικονομικού ενδιαφέροντος blogs (είναι πολύ της μοδός τελευταία), που ανεβάζει ο κάθε οιωνοσκόπος του DOW JONES, χρησμολάγνος του DAX, αλχημιστής των παραγώγων, FTSEδίφης και γυρολόγος των αγορών γενικότερα, που παρ' όλα τα σχόλια, τις γραμμές που τραβάει, τις τιμές-στόχους που αναφέρει, τα στατιστικά στοιχεία που επισυνάπτει, τις αναλύσεις επί αναλύσεων που κάνει, (αναφέρομαι στον ανώνυμο blogger), δεν παραλείπει να τονίσει στο τέλος προσπαθώντας έτσι να καλύψει την άγνοιά του σε βασικά θέματα (το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι)...ότι ουδεμίαν σχέση έχει με την τεχνική ανάλυση και τα γραφόμενά του δεν συνιστούν προτροπή...μπλα, μπλα, μπλα... pass the martini mate...
Οι αγορές είναι απρόβλεπτες (γένους θηλυκού άλλωστε)...κι επειδή ο τολμών τις προβλέψεις είναι φυσικό συχνά να διαψεύδεται, αφήνω αυτή τη χαρά στους "επαγγελματίες" του είδους. Σ' αυτόν εδώ τον προσωπικό χώρο έκφρασης, η πόρτα είναι ανοιχτή στο χιούμορ, στην εγκεφαλικότητα, σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού, στο "ταξίδι", στην έμπνευση, στην ευρηματικότητα, στην καλή μουσική και στην άποψη...αλλά με άποψη! Τίποτα κακόγουστο και σε υπερβολικές ποσότητες που οδηγούν στον κορεσμό. Καλώς μας βρήκαμε λοιπόν...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις
9/11Berlin...Never Sleeps...