Απουσία ψάλτου...βηξ
Ελευθερία επιλογής, αίσθησης και συμπεριφοράς, αποφασίζοντας «ανθυγιεινά», κόντρα στις απαγορεύσεις των «ειδικών», των προκαταλήψεων και των συμβάσεων...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μετά την κουρασμένη βιασύνη των τελευταίων τρένων, τίποτα δεν κινείται. Μένει μόνο το πρόσωπό σου στο Noo Awlins κι ’ναι δύσκολο με τόση μοναξιά να κλείσεις τα μάτια χωρίς ν' αμφιβάλλεις ότι υπάρχεις. Παράλογη αυτή η γλώσσα της φωτιάς που σκίζει τον ορίζοντα κι επεκτείνεται αδάμαστη στις καρδιές. Πολύμορφη και πληγή που εκρήγνυται και φαίνεται το βεβιασμένο χαμόγελο μιας θρυμματισμένης μάσκας. Μόνη η πόλη μεταμφιέζεται σ’ ανατριχίλα, τα μάτια της σε σημαδεύουν ίσια και τυφλά... όπως ένα αποτύπωμα δοντιών που ξεχνιέται στους ώμους. Μετά το αλκοόλ είναι το αίμα που γυμνώνει τα χείλη, γιατί έρχεται η νύχτα. Γιατί φτάνει ο θάνατος σ' ένα λυγισμένο μπράτσο... για να σ' αφήσει μόνο σου με τα χρόνια σου... ...Θλιμμένο απ' τα λιόδεντρα, καθώς το French Quarter μισοκλείνει τα παράθυρά του, κι ο χρόνος ένα αεράκι, που κανείς πια δεν θυμάται.
(διαβάστε περισσότερα)
***********
Σύνδεσμοι


Μουσικές διαδρομές...Δεκαετία '80
4983 αναγνώστες
Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009
14:09

 

          

 

  The Sound - I Can't Escape Myself

   Μέχρι στιγμής είδαμε πως ξεκίνησε το rock στην Ελλάδα με την κάθε γειτονιά να έχει το δικό της γκρουπ, το πάθος και την ορμή αυτών των παιδιών που ήθελαν να μοιάσουν στους Beatles, στους Stones, στους Kinks, στους Animals, είδαμε τις συναυλίες και τα μουσικά πρωινά. Είδαμε ακόμα το φρενάρισμα του μουσικού αυτού κινήματος που έφερε όχι μόνο η άνοδος της δικτατορίας, αλλά και η ...πτώση της, γιατί είπαμε πως όταν η χούντα έπεσε, το κοινό διψούσε για το απαγορευμένο πολιτικό τραγούδι...

   Το Μωρό της δεκαετίας του '60 και ο Έφηβος της δεκαετίας του '70, εισέρχεται Αντρας πια στην δεκαετία του '80...

   Με την είσοδο της νέας δεκαετίας, τα κοινωνικο-πολιτικά πράγματα έδειχναν να αλλάζουν. Το ίδιο και οι μουσικές αντιλήψεις. Το κοινό ήταν κορεσμένο από το πολιτικό τραγούδι και οι αφίσες του Μάο και του Τσε, έδιναν τη θέση τους στις αφίσες του Morrison, της Joplin και του Hendrix

 

 Fatal Flaw   Silent Air 

 

   Μαζί με όλα αυτά, έρχονται καπάκι έπειτα από πολλaaaaaaά xρόνια δυο συναυλίες στο γήπεδο του Σπόρτινγκ από τους Police και ακόμα μία στο ίδιο γήπεδο, από τους Πουλικάκο και Σιδηρόπουλο που αναθερμαίνουν τις σχέσεις του κοινού με τη Rock μουσική, ενώ ξεπετιέται σε ολόκληρη τη χώρα μια καινούργια φουρνιά από συγκροτήματα αποφασισμένα να προχωρήσουν με οργάνωση, ενότητα και σοβαρή δουλειά.

   Για να δούμε…μάθαμε κάτι όλα αυτά τα χρόνια; Υποτίθεται ότι έχουμε στις αποσκευές μας τις εμπειρίες του παρελθόντος. Υποτίθεται ότι τα λάθη έγιναν μαθήματα. Οι δισκογραφικές εταιρίες είναι όμως διστακτικές. Για πόσο καιρό; Μπαααα…για πολύ λίγο γιατί ξέρετε τώρα…όπου μυρίζονται χρήμα, επενδύουν αμέσως. Έτσι, ένα αρνητικό γεγονός απέβη θετικό για τον χώρο. Ποιο είναι αυτό το γεγονός; Η καταδίκη των “Μουσικών Ταξιαρχιών” του Τζίμη Πανούση.

    

   Οι “Μουσικές Ταξιαρχίες” πήγαν λίγο πριν το καλοκαίρι του 1980 να παίξουν στην Καρδίτσα, αλλά μετά το τέλος της συναυλίας η αστυνομία τους συνέλαβε και μετά από τρεις ημέρες δικάστηκαν για εξύβριση των θείων, της δημόσιας αρχής και του κράτους και καταδικάστηκαν σε 54 μήνες φυλακή (14 ο Τζιμάκος και από 8 οι υπόλοιποι). Αυτό το γεγονός τράβηξε το ενδιαφέρον του καλλιτεχνικού κόσμου, μάζεψαν υπογραφές για το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά οι κρατικές επεμβάσεις σε βάρος του γκρουπ συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα να διακοπούν τα lives τους στο “Αχ Μαρία” και να οργιάσει η αντιπολίτευση για να καταργηθεί επιτέλους η λογοκρισία σ’ αυτή τη χώρα.

   Θυμάμαι την πρώτη φορά που τους είδα ήταν αρχές '80 στον "Αρη" στην Πλάκα, σ' ένα μαγαζί ασφυκτικά γεμάτο, όπου χωρίς υπερβολή πρέπει να ήμασταν διπλάσιοι απ' όσους χωρούσε.

   Kaw Liga  

  Μεγάλος ντόρος!!!! Φυσικά καταλαβαίνετε ότι οι εταιρίες δεν έμειναν άπραγες. Όταν οι “Μουσικές Ταξιαρχίες” αθωώθηκαν πανηγυρικά απ' το Εφετείο, μπήκε σε τροχιά και ο πολυαναμενόμενος δίσκος τους, ο οποίος ναι μεν λογοκρίθηκε στα επίμαχά του σημεία, ναι μεν δόθηκε εντολή από την Εισαγγελία Αθηνών να κατασχεθούν όλα τα αντίτυπα που κυκλοφορούσαν στην αγορά, αλλά αυτό απεδείχθη ότι ήταν η καλύτερη διαφήμιση, γιατί παρ’ όλα τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές, ο δίσκος σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων. Και να που τα σημάδια στο χώρο, γίνονται όλο και πιο ενθαρρυντικά. Στα lives των “Μουσικών Ταξιαρχιών” το αδιαχώρητο.

   Ο Σιδηρόπουλος κυκλοφορεί με τους “Απροσάρμοστους” το “Εν Λευκώ” του οποίου οι στίχοι αγγίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών και απαγορεύεται η μετάδοση του δίσκου από το ραδιόφωνο. Ταυτόχρονα όμως με όλα αυτά, το Υπουργείο Νέας Γενιάς, διχασμένο και μπερδεμένο, αρχίζει να χρηματοδοτεί και να διοργανώνει συναυλίες ροκ συγκροτημάτων υπό την αιγίδα του, στο “Rodeo”  στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και στη Μύκονο

 

   Residents - It's Man's Man's Man's World (Live) 

 

   Το 1985 η Αθήνα ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και οργανώθηκε το διήμερο “Rock in Athens ‘85 Festival” με συμμετοχές όπως οι Stranglers, οι Depeche Mode, οι Cure, οι Clash, η Nina Hagen. Από Ελληνικής πλευράς θα συμμετείχαν οι “Μουσικές Ταξιαρχίες”, αλλά απέσυραν τη συμμετοχή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Coca-Cola που ήταν σπόνσορας. Ένα άλλο γεγονός που σημάδεψε αυτή τη δεκαετία αλλά και τον χώρο, είναι και η νομιμοποίηση της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

     

 

 John Cale - Pablo Picasso/Love Me Two Times '84           

...Ενα 9λεπτο ρεσιτάλ κιθάρας στο  κλασικό "Pablo Picasso" του Jonathan Richman και στο "Love Me Two Times" των Doors που κλείνει μια συναυλία του Cale...Οι δε στίχοιΑπίστευτοι:

...Well some people try to pick up girls
and get called assholes,
this never happened to Pablo Picasso!                             

Well the girls would turn the color
of the avacado when he would drive
down their street in his El Dorado
He could walk down your street
and girls could not resist his stare,

and so pablo picasso was never called an asshole
Not like you, Alright...

Well he was only 5’3"
But girls could not resist his stare
Pablo picasso never got called an asshole
Not in new york

Oh well be not schmuck, be not abnoxious,
Be not bellbottom bummer or asshole
Remember the story of pablo picasso
He could walk down your street
And girls could not resist his stare
Pablo picasso was never called an asshole
Alright this is it

  

   Ρίχνοντας λοιπόν μία ματιά στα Μωρά της δεκαετίας του '60, γίνανε οι Έφηβοι της δεκαετίας του '70 και “εισέρχονται” Άντρες πλέον, στην δεκαετία του '80. Τώρα πατάνε στα πόδια τους και δείχνουν να ξέρουν τι θέλουν.

    Links   

  Τα σημαντικότερα ελληνικά μουσικά συγκροτήματα της δεκαετίας:

MAGIC DE SPELL, ANABOUBOULA, BLUES WIRE, LAST DRIVE, ΛΗΤΗΣ & ΤΡΥΚ, LIBIDO BLUME, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ, ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ, ΤΕΡΜΙΤΕΣ, ΤΡΥΠΕΣ, ΦΑΤΜΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΖΩΡΖ ΠΙΛΑΛΙ, SHARP TIES, BLUES WIRE, ANTI TROPPAU COUNCIL, ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΙ, DE TRACES, LAST DRIVE, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

 

 Bauhaus-Crowds  Gun Club-Black Train

  

   Brian Eno / David Byrne - Help Me Somebody (bootleg)

 Au Pairs - Headache for Michelle  

 

 Ultravox - Hiroshima Mon Amour  

  

   26-27/07/1985..."Rock in Athens ‘85 Festival"


 
http://www.youtube.com/v/TLDt-aDs2KI&hl=en&fs=1
 
MELINA - HAGEN


 
http://www.youtube.com/v/rV8_Thgt6J0&hl=en&fs=1
 
PART 1...DIAFORA


 
http://www.youtube.com/v/KktND9FqYNI&hl=en&fs=1
 
PART 2...MUSIC ON STAGE


 
http://www.youtube.com/v/joxveSQzFy4&hl=en&fs=1
 
Rock in Athens 1985 - The Stranglers - Midnight summer dream


 
http://www.youtube.com/v/z1zNsRf-dVQ&hl=en&fs=1
Rock in Athens 1985 - The Cure - A Forest - mini interview


 
http://www.youtube.com/v/OLQ7YS-b8R4&hl=en&fs=1
 
Rock in Athens 1985 - The Stranglers - Golden Brown


 
http://www.youtube.com/v/PgszeNMN7VA&hl=en&fs=1
Rock in Athens 1985 - The Cure - 10:15 Saturday night


 
http://www.youtube.com/v/x2a-iNnvZDQ&hl=en&fs=1             
 
Rock in Athens 1985 - The Cure - Killing an Arab

 

 
http://www.youtube.com/v/DZXjedKJ7bw&hl=en&fs=1
 
SEX PISTOLS - PEDION AREOS


 
http://www.youtube.com/v/0Ag8J2NMYmc&hl=en&fs=1
 
THE CLASH

 

 ***Για το συγκεκριμένο μουσικό διήμερο θα γίνει εκτεταμένη αναφορά σε επόμενο άρθρο που θα περιέχει όλες τις σημαντικότερες συναυλίες στη χώρα μας κατά τις δεκαετίες '80 και '90... 
 

 

 ...Κι όμως για όποιον δεν το γνωρίζει, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται είναι...........Police - Mother (Στίχοι:  Andy Summers)  !!!

 

Σχόλια

25/08 15:34  TARAZIS
7* επιτέλους ξεμαυρίσαμε...
25/08 21:12  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Επανήλθα από τις διακοπές (χωρίς ιντερνέτ) δριμύτερος...
"Ήλθεν η ώραν σας" όπως αφυπνίζουν (ο αντίστοιχος ΟΤΕ)στην Κύπρο... συνδέσεις με ΕΜΠ και σχόλια συντόμως...
25/08 22:19  Bluesman
δε χρειαζονται σχολια πλεον... αγαπημενο της εποχης...
http://www.youtube.com/watch?v=pdDFfYKmzpg&feature=related
26/08 00:59  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Γειά σου moga, δύναμη...
26/08 03:45  Antilope
Ωραίος ο Βηξ για μια ακόμη φορά. Θα εκτιμούσα δεόντως στα μουσικά άρθρα σου και ένα αφιέρωμα στην αφρικανική μουσική και παράδοση(κουλτούρα). σΥΝΈΧΙΣΕ δυνατά.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αφορμή γι' αυτή την ιστοσελίδα πήρα από την περιπλάνησή μου στα διάφορα οικονομικού ενδιαφέροντος blogs (είναι πολύ της μοδός τελευταία), που ανεβάζει ο κάθε οιωνοσκόπος του DOW JONES, χρησμολάγνος του DAX, αλχημιστής των παραγώγων, FTSEδίφης και γυρολόγος των αγορών γενικότερα, που παρ' όλα τα σχόλια, τις γραμμές που τραβάει, τις τιμές-στόχους που αναφέρει, τα στατιστικά στοιχεία που επισυνάπτει, τις αναλύσεις επί αναλύσεων που κάνει, (αναφέρομαι στον ανώνυμο blogger), δεν παραλείπει να τονίσει στο τέλος προσπαθώντας έτσι να καλύψει την άγνοιά του σε βασικά θέματα (το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι)...ότι ουδεμίαν σχέση έχει με την τεχνική ανάλυση και τα γραφόμενά του δεν συνιστούν προτροπή...μπλα, μπλα, μπλα... pass the martini mate...
Οι αγορές είναι απρόβλεπτες (γένους θηλυκού άλλωστε)...κι επειδή ο τολμών τις προβλέψεις είναι φυσικό συχνά να διαψεύδεται, αφήνω αυτή τη χαρά στους "επαγγελματίες" του είδους. Σ' αυτόν εδώ τον προσωπικό χώρο έκφρασης, η πόρτα είναι ανοιχτή στο χιούμορ, στην εγκεφαλικότητα, σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού, στο "ταξίδι", στην έμπνευση, στην ευρηματικότητα, στην καλή μουσική και στην άποψη...αλλά με άποψη! Τίποτα κακόγουστο και σε υπερβολικές ποσότητες που οδηγούν στον κορεσμό. Καλώς μας βρήκαμε λοιπόν...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις