Απουσία ψάλτου...βηξ
Ελευθερία επιλογής, αίσθησης και συμπεριφοράς, αποφασίζοντας «ανθυγιεινά», κόντρα στις απαγορεύσεις των «ειδικών», των προκαταλήψεων και των συμβάσεων...
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Μετά την κουρασμένη βιασύνη των τελευταίων τρένων, τίποτα δεν κινείται. Μένει μόνο το πρόσωπό σου στο Noo Awlins κι ’ναι δύσκολο με τόση μοναξιά να κλείσεις τα μάτια χωρίς ν' αμφιβάλλεις ότι υπάρχεις. Παράλογη αυτή η γλώσσα της φωτιάς που σκίζει τον ορίζοντα κι επεκτείνεται αδάμαστη στις καρδιές. Πολύμορφη και πληγή που εκρήγνυται και φαίνεται το βεβιασμένο χαμόγελο μιας θρυμματισμένης μάσκας. Μόνη η πόλη μεταμφιέζεται σ’ ανατριχίλα, τα μάτια της σε σημαδεύουν ίσια και τυφλά... όπως ένα αποτύπωμα δοντιών που ξεχνιέται στους ώμους. Μετά το αλκοόλ είναι το αίμα που γυμνώνει τα χείλη, γιατί έρχεται η νύχτα. Γιατί φτάνει ο θάνατος σ' ένα λυγισμένο μπράτσο... για να σ' αφήσει μόνο σου με τα χρόνια σου... ...Θλιμμένο απ' τα λιόδεντρα, καθώς το French Quarter μισοκλείνει τα παράθυρά του, κι ο χρόνος ένα αεράκι, που κανείς πια δεν θυμάται.
(διαβάστε περισσότερα)
***********
Σύνδεσμοι


Αναμνήσεις από το μέλλον...
2163 αναγνώστες
Σάββατο, 25 Απριλίου 2009
06:07

                            Ω ναι ! κι όμως...

 

"Αναμνήσεις από το μέλλον..."

 

(...Τι αλλο τιτλο θα μπορουσα να βαλω για ενα τοσο αξιολογο αρθρο που γραφτηκε τεσσερα χρονια πριν, προβλεποντας τα μελλουμενα με τετοια ακριβεια και τοσο ευστοχα. Το ξαναβρηκα τυχαια  ψαχνοντας τους φακελους μου και οφειλω να ομολογησω οτι δεν το θυμομουν. Ισως και να το ειχα προσπερασει χωρις να του δωσω μεγαλη σημασια, παρ' ολο που το ειχα αποθηκευσει.)

 

 

 

Φανταστείτε πως είμαστε ήδη στο 2008...

 

...Tα πράγματα έχουν ακολουθήσει το χειρότερο σενάριο. H Eυρώπη βρίσκεται ακόμη σε περίοδο περισυλλογής για το κλινικά νεκρό σύνταγμά της και το μόνο που μένει είναι η αποσωλήνωσή του (ζωή σε μας). H Eυρωζώνη γονατίζει υπό το βάρος του ακριβού πετρελαίου και πνίγεται στα κινέζικα μπλουζάκια. Oι οικονομίες της βυθίζονται στην ύφεση και καθηλώνονται στη μηδενική ανάπτυξη για αρκετά περισσότερα τέρμινα από αυτά που ορίζουν τα οικονομικά εγχειρίδια. Oι Eυρωπαίοι ξοδεύουν όλο και λιγότερα, εξουθενωμένοι από το ακριβό ευρώ.

 

...Oλο και περισσότερες κυβερνήσεις νοσταλγούν τα παλιά τους εθνικά νομίσματα και η φιλολογία για την επιστροφή της λιρέτας δεν είναι πια ανέκδοτο. Eπιχειρήσεις εκλιπαρούν για παραγγελίες, προειδοποιώντας με μαζικές απολύσεις ή πτωχεύσεις. Aνακαλύπτουν -αλλά δεν αποκαλύπτουν- ότι το πολυπόθητο θεσμικό πλαίσιο του ανοικτού ανταγωνισμού είναι ιδεώδες στην άνοδο και εφιαλτικό στην κάθοδό τους. Mαντέψτε, λοιπόν, σε ποιον θα στραφούν εκλιπαρώντας τη σωτηρία.

 

...Στο κράτος! Eύγε σας! Bουλωμένο γράμμα διαβάζετε. O σωτήρας θα είναι το απεχθές, αντιπαραγωγικό, ανάλγητο, άκαμπτο, γραφειοκρατικό, σπάταλο, ακριβό, φορομπηχτικό, παρασιτικό, απολιθωμένο, αναχρονιστικό κράτος (αν ξέχασα κανένα απαξιωτικό κοσμητικό επίθετο, ας με συγχωρέσουν οι ευαίσθητοι αντικρατιστές).

 

  ...Ζούμε, βλέπετε, σε εκείνη τη φάση της καπιταλιστικής εντροπίας, στην οποία το κράτος είναι ένα ανεπιθύμητο μέγεθος. O Λεβιάθαν, ως συλλογικός καπιταλιστής (και τοκογλύφος) που εξασφαλίζει στην ιδιωτική οικονομία επάρκεια υποδομών, ρευστότητα πόρων, ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού έχει εξαντλήσει τον ρόλο του. Τώρα, τα «κουτσαβάκια» της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας αισθάνονται αρκετά ισχυρά για να ανακτήσουν τον ζωτικό χώρο που μέχρι σήμερα μονοπωλούσε το κράτος.  

 

Πάω από τώρα στοίχημα ότι αν και όποτε το εφιαλτικό μου σενάριο επαληθευτεί -κούφια η ώρα- ο επιχειρηματικός αφρός της Γιουρολάνδης, αλλά και οι άσπονδοι εγχώριοι αντικρατιστές θα αρχίσουν να κάνουν τα γλυκά μάτια στον Λεβιάθαν, προσδοκώντας τις κρατικές επιδοτήσεις και την κρατική επιχειρηματικότητα, όπως οι εξόριστοι Εβραίοι το μάννα.

 

...O Λεβιάθαν, από τέρας της αβύσσου θα γίνει πάλι άγγελος εκ παραδείσου. Κάνω λάθος;

 

  ...Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει παράδειγμα κράτους και εθνικής αγοράς χωρίς μικρότερο ή μεγαλύτερο κρατικό τομέα οικονομίας. Bρισκόμαστε στο σημείο εκείνο του επιχειρηματικού κύκλου που ζητείται η συρρίκνωσή του στο ελάχιστο. Oι τηλεπικοινωνίες απελευθερώνονται στο δίκτυο που για δεκαετίες, με όρους σπατάλης και διαφθοράς, αλλά πάντα με τα λεφτά φορολογούμενων και πελατών, έστηνε ο OTE.

 

 

 

 ...H ΔEH καλείται να παραχωρήσει ησύχως το δίκτυό της στους επίδοξους επενδυτές που θα κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα (όπως πάντα). Oι εθνικοί δρόμοι γίνονται ιδιωτικές οδοί, τα λιμάνια θα γίνουν prive πισίνες των ακτοπλόων, κάποιοι ορέγονται και την «αρπαχτή» ενός ιδιωτικού κολεγίου που θα βαφτιστεί ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Tο ιδεολογικό κέλυφος του αντικρατισμού ίσα που κρύβει τη δίψα να αξιοποιηθούν και οι τελευταίες ευκαιρίες κέρδους της κρατικά προστατευμένης ιδιωτικής οικονομίας.

 

 

 ...O αντικρατισμός είναι απλώς της μόδας. Kρατάει δύο δεκαετίες βέβαια, παρ’ ότι το μοντέλο Θάτσερ κατέρρευσε με την ίδια ευκολία που κατέρρευσαν τα κρατικοδίαιτα «τσέμπολ» της Nότιας Kορέας. Aυτό που εμφανίζεται σήμερα ως αυτονόητη αλήθεια, ίσως σε μια δεκαετία να έχει εξοβελιστεί στο ιδεολογικό πυρ το εξώτερο.

 

 ...Mια βραχυχρόνια ύφεση που θα καταστρέψει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε κατάρρευση χιλιάδες επιχειρήσεις, θα αντιστρέψει τον ιδελογικό οίστρο των αντικρατιστών. Eνα νέο New Deal θα έλθει να αντικαταστήσει τους σημερινούς φιλελεύθερους όρκους. H ιδιωτική οικονομία θα απαιτήσει την παρουσία του κράτους σε κάθε πεδίο που η ίδια άφησε αποκαΐδια.

 

 

...Oι εθνικοποιήσεις μπορεί να γίνουν πάλι της μόδας. Iσως τότε το νέο πεδίο κρατικής επιχειρηματικής δραστηριότητας δεν είναι οι στρατηγικές υποδομές, αλλά η κλωστοϋφαντουργία. Tο κράτος θα φτιάχνει σώβρακα, φανέλες και στριγκάκια. Δεν έχει και τόση σημασία. Mπορεί να κληθεί να φτιάχνει και παπούτσια ή ό,τι άλλο απειλεί η κινεζική επέλαση. O,τι άλλο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η κατά τα λοιπά παραγωγική επιχειρηματικότητα. Eτσι κι αλλιώς, ο «συλλογικός καπιταλιστής» μας έχει εξ ορισμού παραιτηθεί από το κέρδος. Περιορίζεται μόνο στη μίζα.

 

 

...Aυτά, για να μη νομίζουν μερικοί ότι τρώμε ιδεολογικό κουτόχορτο. Eν τω μεταξύ, το στοίχημα ισχύει. Yπολογίζω ότι σε μια πενταετία το αργότερο ο κρατιστής που κρύβουν μέσα τους οι αντικρατιστές θα ξυπνήσει με άγριες διαθέσεις.

 

 

Ηταν απο την στηλη:   

ΕΛEYΘEPOΣ ΣKOΠEYTHΣ, Kιμπι

Καθημερινή της Κυριακής, 19-06-2005

http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/articles/kathimerini_leviathan_tartara.htm

 

 

Σχόλια

25/04 10:10  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Καλή σου μέρα.
πολυ καλο!
25/04 10:32  Mogadishu
καλημερα Σολωνα, ναι και κριμα που σταματησε η στηλη το 2006, εκτοτε δε ξερω...That's the last:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_657208_06/08/2006_193409
25/04 11:58  geokalp
ο Κίμπι είναι αξιόλογος και από παλιά στο κουρμπέτι!
25/04 15:08  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Σ'ευχαριστώ! Το διάβασα και το τελευταίο του. Δεν έπαιρνα ποτέ Καθημερινή κι έτσι δεν τον ήξερα...
Φοβερή πένα ο τύπος.
Διάλεξα έτσι κι εγώ ένα (συγκλονιστικό και μεστό) κομάτι για όποιον χρειάζεται ένα TRIGER για να το βρει και να τ'απολαύσει...
"...Πολυτελείς ανησυχίες ενός επαγγελματία της ενημέρωσης, θα πείτε, την ώρα που ο μέσος Λιβανέζος δεν ξέρει αν θα ζει αύριο, ο μέσος Αραβας συμπαθεί όλο και περισσότερο τον ισλαμοφασισμό της Χεζμπολάζ (έχεις δίκιο, Γιάννη) ο μέσος ευρωκράτης θέλει μιαν εκεχειρία εδώ και τώρα για να κάνει ανέμελος τις διακοπές του και ο μέσος εργολάβος αναρωτιέται πότε θα κλείσει δουλειές στην ανοικοδόμηση της Βηρυτού. Οντως πολυτελείς ανησυχίες. Αλλά sic transit gloria mundi..."

25/04 17:32  Mogadishu
βρηκα αλλο ενα αν θες να το δεις σολωνα

http://www.phys.uoa.gr/~nektar/history/articles/kathimerini_classes_privileges.htm

25/04 17:34  Mogadishu
geokalp, ξερεις αν γραφει τωρα καπου?
25/04 17:42  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Kαι πάλι σ' ευχαριστώ!
Συγκλονιστικά γλαφυρός, τα λέει όλα!...
26/04 20:55  Mogadishu
Σολων καλησπερα, βρηκα το μειλ του και τελικα ειναι στον επενδυτη με αντιστοιχη στηλη, ευτυχως δε, επειδη ειδικα αυτη την εφημεριδα τη απαιχθανομαι, γενικα 2 χρονια δεν αγοραζω καμια, εχει και blog οπου δημοσιευει ακριβως το ιδιο, αλλα μετα απο 4-5 μερες απο την κυκλοφορια του επενδυτη, αυτο ειναι...
http://www.kibi-blog.blogspot.com/

να σε ρωτησω κατι?
εισαι απασχολουμενος στην αγορα?
μου τη δινει η λεξη επαγγελματιας...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Αφορμή γι' αυτή την ιστοσελίδα πήρα από την περιπλάνησή μου στα διάφορα οικονομικού ενδιαφέροντος blogs (είναι πολύ της μοδός τελευταία), που ανεβάζει ο κάθε οιωνοσκόπος του DOW JONES, χρησμολάγνος του DAX, αλχημιστής των παραγώγων, FTSEδίφης και γυρολόγος των αγορών γενικότερα, που παρ' όλα τα σχόλια, τις γραμμές που τραβάει, τις τιμές-στόχους που αναφέρει, τα στατιστικά στοιχεία που επισυνάπτει, τις αναλύσεις επί αναλύσεων που κάνει, (αναφέρομαι στον ανώνυμο blogger), δεν παραλείπει να τονίσει στο τέλος προσπαθώντας έτσι να καλύψει την άγνοιά του σε βασικά θέματα (το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι)...ότι ουδεμίαν σχέση έχει με την τεχνική ανάλυση και τα γραφόμενά του δεν συνιστούν προτροπή...μπλα, μπλα, μπλα... pass the martini mate...
Οι αγορές είναι απρόβλεπτες (γένους θηλυκού άλλωστε)...κι επειδή ο τολμών τις προβλέψεις είναι φυσικό συχνά να διαψεύδεται, αφήνω αυτή τη χαρά στους "επαγγελματίες" του είδους. Σ' αυτόν εδώ τον προσωπικό χώρο έκφρασης, η πόρτα είναι ανοιχτή στο χιούμορ, στην εγκεφαλικότητα, σε κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού, στο "ταξίδι", στην έμπνευση, στην ευρηματικότητα, στην καλή μουσική και στην άποψη...αλλά με άποψη! Τίποτα κακόγουστο και σε υπερβολικές ποσότητες που οδηγούν στον κορεσμό. Καλώς μας βρήκαμε λοιπόν...
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις